Zarejestruj

Projekty »

Naturalne antyoksydanty – czy wiesz, co jesz

:: Projekt U (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
doświadczenie, laboratorium
Nauki i sztuki
inżynieria chemiczna
Przedmioty
biologia, chemia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Wydział Biologii i Biotechnologii
Autorzy
dr Dawid Stefaniuk (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Magdalena Jszek, dr Dawid Stefaniuk, dr hab., prof. uczelni Anna Matuszewska, Sandra Graba, Natalia Jaszek, Vitalii Vashchuk, Arkadiusz Jastrzębski, lic. Julia Bąk, Klaudiusz Paśnik, Aleksandra Batyra
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2022-09-12 09:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 09:00 - 11:00
Wolne miejsca: 3

Miejsce realizacji: Wydział Biologii i Biotechnologii (255B)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 19

Inne projekty w tym miejscu

Antyoksydanty to bardzo szeroka grupa związków chemicznych często pochodzenia naturalnego (jak witamina C czy E) o szerokim zastosowaniu w przemyśle spożywczym – zapobiegają one między innymi zmianie właściwości produktów pod wpływem związków wolno-rodnikowych. Wykazują także właściwości prozdrowotne chroniąc nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, tj. wpływem między innymi wysoce reaktywnych pochodnych cząsteczkowego tlenu (np. anionorodnik ponadtlenkowy) powstających w naturalnych procesach zachodzących w naszych organizmach, takich jak stan zapalny, jak również w procesach wywołanych szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ale ile antyoksydantów jest w tym, co jemy?

SKN Biochemików i SKN Biotechnologów „Mikron” bardzo serdecznie zapraszają na serię eksperymentów mającą na celu sprawdzenie jak bogate w antyoksydanty są wybrane produkty spożywcze (zioła, grzyby, owoce). Jeśli chcesz razem z nami sprawdzić jak „zdrowe” jest to, co jesz. Zapraszamy!!!

  • Foto