Projekty »
Naturalne antyoksydanty – czy wiesz, co jesz
:: Projekt U (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Biologii i Biotechnologii (255B)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 19
Antyoksydanty to bardzo szeroka grupa związków chemicznych często pochodzenia naturalnego (jak witamina C czy E) o szerokim zastosowaniu w przemyśle spożywczym – zapobiegają one między innymi zmianie właściwości produktów pod wpływem związków wolno-rodnikowych. Wykazują także właściwości prozdrowotne chroniąc nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, tj. wpływem między innymi wysoce reaktywnych pochodnych cząsteczkowego tlenu (np. anionorodnik ponadtlenkowy) powstających w naturalnych procesach zachodzących w naszych organizmach, takich jak stan zapalny, jak również w procesach wywołanych szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ale ile antyoksydantów jest w tym, co jemy?
SKN Biochemików i SKN Biotechnologów „Mikron” bardzo serdecznie zapraszają na serię eksperymentów mającą na celu sprawdzenie jak bogate w antyoksydanty są wybrane produkty spożywcze (zioła, grzyby, owoce). Jeśli chcesz razem z nami sprawdzić jak „zdrowe” jest to, co jesz. Zapraszamy!!!