Zarejestruj

Projekty »

Niebezpieczna biel - czyli różne oblicza „białej śmierci”

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne
Przedmioty
biologia, medycyna, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Lekarski
Autorzy
dr Aleksandra Sobieszczańska-Droździel (kierownik),
Tomasz Szawłoga, dr Karolina Kalicka-Żuk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 17:00 - 18:00
Wolne miejsca: 25
Idź do prezentacji on-line

Żaden z kolorów nie ma tak wielu symbolicznych znaczeń jak biel, która najczęściej kojarzona jest z czystością, niewinnością, perfekcją, dobrem i uczciwością. Kolor ten odgrywa kluczową rolę w życiu religijnym. I tak, na znak czystości i poświęcenia szaty papieskie są białe, podobnie jak strój pielgrzymów w islamie. Symbolizując czystość i dziewictwo biel jest najpopularniejszym kolorem sukien ślubnych. Z kolei biała flaga symbolizuje chęć ugody i poddania się. Jednak biel ma również drugie, bardziej mroczne oblicze. W wielu kulturach biel jest kolorem żałoby, a w przeszłości zmarłych chowano w białych całunach. Jest także kojarzona z duchami i zjawami, które budząc grozę snują się po ziemi w białych szatach.

Symbolika bieli odgrywa niemniej istotną rolę w medycynie. Białe stroje lekarzy i pielęgniarek są powodem powstania określenia „nadciśnienie białego fartucha”. Mało kto wie, że chorobą kojarzoną w przeszłości z bielą jest gruźlica, którą w XVIII wieku nazywano „białą plagą” ze względu na bladość pacjentów, a nazwa białaczki wywodzi się od białawego koloru próbki krwi pacjenta chorego na tę chorobę.

Współcześnie pojęcie „białej śmierci” utożsamiane jest najczęściej z produktami szkodliwymi dla zdrowia. Najbardziej sztampowym przykładem jest sól i cukier. Ale czy na pewno substancje te są tylko „białą śmiercią”, a może stanowią niezbędny element diety? Jak wpływają na nasze zdrowie? W jakich pokarmach jest ich najwięcej i ile ich spożywamy na co dzień? Czy łatwo jest je wyeliminować z diety? Jak dzieje się, że uzależniamy się od słodkich pokarmów i słonych przekąsek? Czy możemy coś zrobić by minęła nam ochota na słodycze?

W naszej prezentacji w przystępny i ciekawy sposób odpowiemy na te i wiele innych pytań. Skupimy się na promocji właściwego sposobu odżywiania i zdrowego stylu życia, które są filarem zdrowego społeczeństwa i powinny być przestrzegane od najmłodszych lat.

  • Foto