Projekty »
Nieprawidłowości w odżywianiu i sposoby oceny stanu odżywienia dzieci i młodzieży
:: Projekt UM (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie (Aula)
Adres: Lublin, ul. prof. Antoniego Gębali 6
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” to słowa Hipokratesa (460-370 p.n.e.), które nadal są aktualne. Istnieje ścisły związek między sposobem odżywiania się a chorobami. Nadmiar pożywienia prowadzi do otyłości i związanej z nią chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie. Przyczyną chorób są też niedobory pokarmowe. Niedobór masy ciała, nadwaga czy otyłość dotyczą zarówno dorosłych jak i dzieci. Nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się głównie pod skórą i w jamie brzusznej. Jest to tłuszcz trzewny, mało dostępny do oszacowania tradycyjnymi metodami antropometrycznymi. Celem
spotkania jest krótkie omówienie skutków zaburzeń w odżywianiu, a także (dla chętnych uczestników) ocena stanu odżywienia. Zainteresowani mogą dowiedzieć się, jaki mają wskaźnik masy ciała (BMI) i jaką zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, którą zmierzymy za pomocą urządzenia wykorzystującego technikę BIA (Bioelectrical Impedance Analysis). Przeszkoleni lekarze zinterpretują wyniki dokonanych pomiarów (także wyniki dostarczonych badań stężenia glukozy, cholesterolu, trójglicerydów czy morfologię krwi), poradzą jak należy się prawidłowo odżywiać, aby zachować prawidłową sylwetkę i cieszyć się dobrym zdrowiem latami.