Zarejestruj

Projekty »

O co chodzi w reakcjach charakterystycznych, czyli jak wykryć białko lub skrobię w produktach spożywczych?

:: Projekt U207 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII
Forma prezentacji
doświadczenie
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Wydział Chemii
Autorzy
dr Agnieszka Marcewicz-Kuba (kierownik),
dr Wiesława Ćwikła-Bundyra
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 14:00 - 15:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 15:00 - 16:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 16:00 - 17:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Chemii - Duża Chemia (628)
Adres: Lublin, Plac Marii Curie-Skłodowskiej 3

Inne projekty w tym miejscu

Reakcje charakterystyczne w chemii to reakcje, które są charakterystyczne dla danego związku lub danej grupy związków. Umożliwiają identyfikację określonych indywiduów chemicznych. Zwykle prowadzą do zmiany barwy lub powodują zmętnienie roztworu.

Na warsztatach będziemy wykrywać skrobię i białko w różnych produktach spożywczych, takich jak ziemniaki, chleb, makaron, banany, mleko, twarożek i inne. Powiemy sobie o budowie białka i budowie skrobi. Sprawdzimy również czy w powietrzu wydychanym z płuc znajduje się dwutlenek węgla. Przeprowadzimy eksperyment, żeby sprawdzić czy gaz ten jest lżejszy czy cięższy od powietrza i jakie ma właściwości.

Na pewno nie będziesz się nudzić na naszych warsztatach.

Każde doświadczenie uczestnik warsztatów wykona samodzielnie lub w grupie maksymalnie dwuosobowej. Zapewniamy fartuchy laboratoryjne dla każdego uczestnika oraz okulary ochronne i rękawiczki. Prosimy o związanie włosów przed wejściem do laboratorium.

Udział w warsztatach to doskonała powtórka z chemii w nowym roku szkolnym. Zapraszamy do fascynującego świata chemii.

____________________________

Źródło zdjęcia: congerdesign z Pixabay.

  • Foto