Projekty »
O co chodzi w reakcjach charakterystycznych, czyli jak wykryć białko lub skrobię w produktach spożywczych?
:: Projekt U207 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Chemii - Duża Chemia (628)
Adres: Lublin, Plac Marii Curie-Skłodowskiej 3
Reakcje charakterystyczne w chemii to reakcje, które są charakterystyczne dla danego związku lub danej grupy związków. Umożliwiają identyfikację określonych indywiduów chemicznych. Zwykle prowadzą do zmiany barwy lub powodują zmętnienie roztworu.
Na warsztatach będziemy wykrywać skrobię i białko w różnych produktach spożywczych, takich jak ziemniaki, chleb, makaron, banany, mleko, twarożek i inne. Powiemy sobie o budowie białka i budowie skrobi. Sprawdzimy również czy w powietrzu wydychanym z płuc znajduje się dwutlenek węgla. Przeprowadzimy eksperyment, żeby sprawdzić czy gaz ten jest lżejszy czy cięższy od powietrza i jakie ma właściwości.
Na pewno nie będziesz się nudzić na naszych warsztatach.
Każde doświadczenie uczestnik warsztatów wykona samodzielnie lub w grupie maksymalnie dwuosobowej. Zapewniamy fartuchy laboratoryjne dla każdego uczestnika oraz okulary ochronne i rękawiczki. Prosimy o związanie włosów przed wejściem do laboratorium.
Udział w warsztatach to doskonała powtórka z chemii w nowym roku szkolnym. Zapraszamy do fascynującego świata chemii.
____________________________
Źródło zdjęcia: congerdesign z Pixabay.