Zarejestruj

Projekty »

Od owoców egzotycznych przez aromat roślin tropikalnych do zmysłu węchu

:: Projekt UP301 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
inżynieria chemiczna, nauki biologiczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, chemia, nauczanie początkowe, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Biologii Środowiskowej
Autorzy
dr hab., prof. uczelni Mirosława Chwil (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Renata Matraszek-Gawron
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2024-09-16 09:00 - 10:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (138)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

           Różnorodność smakowa owoców egzotycznych jest jedną z charakterystycznych cech dla konsumentów.Owoce mają specyficzny skład lotnych związków odpowiedzialnych za swoisty smak.W grupie lotnych związków dominują estry i terpeny. Inne lotne związki odgrywają ważną rolę jako jednostkowy składnik smakowy i rozpoznawalnego aromatu.

           Uczestnicy poznają struktury egzogenne i endogenny struktury wydzielnicze w wybranych owocach egzotycznych i ich olejki eteryczne. Praktycznie przygotują kompozycje zapachowe. Do aromatyzującej kompozycji zostaną wykorzystane kwiaty jadalne i olejki eteryczne roślin.