Projekty »
Od owoców egzotycznych przez aromat roślin tropikalnych do zmysłu węchu
:: Projekt UP301 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (138)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Różnorodność smakowa owoców egzotycznych jest jedną z charakterystycznych cech dla konsumentów.Owoce mają specyficzny skład lotnych związków odpowiedzialnych za swoisty smak.W grupie lotnych związków dominują estry i terpeny. Inne lotne związki odgrywają ważną rolę jako jednostkowy składnik smakowy i rozpoznawalnego aromatu.
Uczestnicy poznają struktury egzogenne i endogenny struktury wydzielnicze w wybranych owocach egzotycznych i ich olejki eteryczne. Praktycznie przygotują kompozycje zapachowe. Do aromatyzującej kompozycji zostaną wykorzystane kwiaty jadalne i olejki eteryczne roślin.