Otyłość to choroba, której przyczyną jest długo utrzymujący się dodatni bilans energetyczny, czyli stan w którym przyjmujemy z pożywieniem więcej energii niż spalamy w ciągu dnia. Otyłość jest już przewlekłą chorobą polegającą na patologicznym nagromadzeniu tkanki tłuszczowej w organizmie, której ilość przekracza jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, określaną mianem epidemii XXI w. Żyjemy w czasach, w których więcej jest ludzi otyłych niż tych z niedowagą. Objadamy się, bo możemy. Jedzenie mamy dzisiaj na wyciągnięcie ręki, nie musimy go zdobywać. Świat staje się niezdrowo przejedzony. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) alarmuje, że liczba osób otyłych potroiła się w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci. Jesteśmy coraz bardziej otyli. Narodowy Fundusz Zdrowia szacuje, że w 2025 liczba otyłych wyniesie aż 30%. Racjonalne odżywianie się zgodnie z zaleceniami piramidy zdrowego żywienia oraz umiejętność czerpania przyjemności z jedzenia to klucz do sukcesu.