Projekty »
Owoce i kwiaty jadane zródłem witamin
:: Projekt UP314 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (330)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Owoce dostarczają składniki odżywcze i różne bioaktywne związki chemiczne, w tym witaminy, związki fenolowe i błonnik. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania owoców wynikają z interakcji biologicznie aktywnych związków chemicznych w diecie. Dlatego należy pozyskiwać składniki odżywcze ze zbilansowanej diety zawierającej m.in. owoce i warzywa oraz produkty pełnoziarniste i inne pokarmy zapewniające zdrowie.
Uczestnicy poznają popularnie stosowane w różnych produktach owoce i kwiaty jadalne jako źródło witamin, antocyjanów, krotenoidów i innych biologicznie aktywnych związków chemicznych.