Zarejestruj

Projekty »

Owoce i kwiaty jadane zródłem witamin

:: Projekt UP314 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, chemia, nauczanie początkowe
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Biologii Środowiskowej
Autorzy
dr hab., prof. uczelni Mirosława Chwil (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Renata Matraszek-Gawron
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2024-09-16 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (330)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

         Owoce dostarczają składniki odżywcze i różne bioaktywne związki chemiczne, w tym witaminy, związki fenolowe i błonnik. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania owoców wynikają z interakcji biologicznie aktywnych związków chemicznych w diecie. Dlatego należy pozyskiwać składniki odżywcze ze zbilansowanej diety zawierającej m.in. owoce i warzywa oraz produkty pełnoziarniste i inne pokarmy zapewniające zdrowie.

          Uczestnicy poznają popularnie stosowane w różnych produktach owoce i kwiaty jadalne jako źródło witamin, antocyjanów, krotenoidów i innych biologicznie aktywnych związków chemicznych.