Projekty »
Owocowe kwasy nukleinowe
:: Projekt AZ056 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Akademia Zamojska, ul. Pereca 2, Rektorat (14 - Pracownia Genetyki)
Adres: Zamość, ul. Pereca 2
Uczestnicy projektu będą mogli samodzielnie (zespoły dwu osobowe pod kontrolą prowadzącego) przeprowadzić izolację materiału genetycznego - DNA pochodzącego z owoców (truskawki, banany) tzw. "metodą kuchenną", wykorzystując proste i znane im substancje chemiczne takie jak sól i płyn do mycia naczyń. DNA wytrącone w czasie eksperymentu będzie widoczne gołym okiem. Prowadzący potwierdzi obecność kwasów nukleinowych w otrzymanych roztworach wykorzystując promieniowanie UV. Część doświadczalna poprzedzona będzie krótkim wstępem w formie prezentacji multimedialnej dotyczącym budowy i funkcjonowania kwasów nukleinowych. Czas trwania - ok. 90 minut. Zapraszamy!