Zarejestruj

Projekty »

Owocowe kwasy nukleinowe

:: Projekt AZ056 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa, rodzice
Forma prezentacji
doświadczenie, laboratorium, wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Akademia Zamojska
Autor
dr Adrian Jarzyński
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Akademia Zamojska, ul. Pereca 2, Rektorat (14 - Pracownia Genetyki)
Adres: Zamość, ul. Pereca 2

Inne projekty w tym miejscu

Uczestnicy projektu będą mogli samodzielnie (zespoły dwu osobowe pod kontrolą prowadzącego) przeprowadzić izolację materiału genetycznego - DNA pochodzącego z owoców (truskawki, banany) tzw. "metodą kuchenną", wykorzystując proste i znane im substancje chemiczne takie jak sól i płyn do mycia naczyń. DNA wytrącone w czasie eksperymentu będzie widoczne gołym okiem. Prowadzący potwierdzi obecność kwasów nukleinowych w otrzymanych roztworach wykorzystując promieniowanie UV. Część doświadczalna poprzedzona będzie krótkim wstępem w formie prezentacji multimedialnej dotyczącym budowy i funkcjonowania kwasów nukleinowych. Czas trwania - ok. 90 minut. Zapraszamy!

  • Foto
  • Foto
  • Foto
  • Foto