Zarejestruj

Projekty »

Poznaj smak żywności liofilizowanej

:: Projekt UP338 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
dyskusja, prezentacja multimedialna, warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Małgorzata Dmoch (kierownik),
dr Agnieszka Kaliniak-Dziura, dr inż. Małgorzata Ryszkowska Siwko, dr inż. Marek Kowalczyk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (136)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Pojęcie żywności liofilizowanej dla wielu osób może brzmieć nieco tajemniczo. Nie jest to bowiem żywność spożywana przez nas na co dzień. Jednakże ta metoda została odkryta już kilkaset lat temu. Obecnie zaś procesowi liofilizacji poddaje się różne rodzaje żywności, najczęściej owoce, warzywa, mięso (głównie dla wojska) a także całe dania. Na warsztatach zostanie omówiony proces produkcji takiej żywności, jakimi parametrami się ona charakteryzuje i czy jest bezpieczna. Uczestnicy warsztatów będą mogli spróbować liofilizowanych produktów oraz ocenić ich smakowitość.