Zarejestruj

Projekty »

Procesy trawienia składników pożywienia w układzie pokarmowym

:: Projekt UP341 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6)
Forma prezentacji
ćwiczenia, laboratorium
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr inż. Sylwia Szymańczyk (kierownik),
prof. dr hab. Radosław Radzki, dr hab., prof. uczelni Marek Bienko, Julia Pachocka, Adrianna Styk, Aleksandra Tymura, Oktawia Wojtaszek, Wiktoria Tarasiuk, Laura Dobosz, Piotr Prokopiak, Natalia Kwapik
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2024-09-16 12:00 - 13:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Poniedziałek 2024-09-16 13:00 - 14:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (238)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Trawienie to złożony i niezwykle ważny proces służący do pozyskania dużej ilości energii na procesy życiowe. Składniki pokarmowe zawarte w pożywieniu są głównie wielkocząsteczkowymi substancjami, które mogą być wchłonięte i przyswojone dopiero po ich rozdrobnieniu i rozłożeniu na składniki proste. Rozkład ten dokonuje się głównie w obecności enzymów w procesie trawienia chemicznego w przewodzie pokarmowym. W każdym z odcinków przewodu pokarmowego istnieją specyficzne warunki, dzięki którym zachodzi konkretny rodzaj trawienia poszczególnych składników pokarmowych.

Plan ćwiczeń laboratoryjnych:

1.Trawienie w jamie ustnej

 - działanie amylazy ślinowej na skrobię

2.Trawienie w żołądku

 - działanie pepsyny na białko

 - działanie podpuszczki na białko mleka

3.Wpływ żółci na tłuszcze