Projekty »
Procesy trawienia składników pożywienia w układzie pokarmowym
:: Projekt UP341 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (238)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12
Trawienie to złożony i niezwykle ważny proces służący do pozyskania dużej ilości energii na procesy życiowe. Składniki pokarmowe zawarte w pożywieniu są głównie wielkocząsteczkowymi substancjami, które mogą być wchłonięte i przyswojone dopiero po ich rozdrobnieniu i rozłożeniu na składniki proste. Rozkład ten dokonuje się głównie w obecności enzymów w procesie trawienia chemicznego w przewodzie pokarmowym. W każdym z odcinków przewodu pokarmowego istnieją specyficzne warunki, dzięki którym zachodzi konkretny rodzaj trawienia poszczególnych składników pokarmowych.
Plan ćwiczeń laboratoryjnych:
1.Trawienie w jamie ustnej
- działanie amylazy ślinowej na skrobię
2.Trawienie w żołądku
- działanie pepsyny na białko
- działanie podpuszczki na białko mleka
3.Wpływ żółci na tłuszcze