Projekty »
Produkcja kwasu cytrynowego – Analiza ilościowa produkowanego kwasu przez A. niger
:: Projekt K (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Budynek Biotechnologii (B 313)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1I (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)
Kwas cytrynowy jest bezbarwnym, rozpuszczalnym w wodzie kwasem karboksylowym, który należy do kwasów trójkarboksylowych i kwasów owocowych. Kwas cytrynowy jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych kwasów w królestwie roślin i występuje jako produkt metaboliczny we wszystkich organizmach. Na przykład sok z cytryny zawiera 5-7% kwasu cytrynowego. Występuje on również w jabłkach, gruszkach, wiśniach, malinach, jeżynach, porzeczkach, drzewach iglastych, grzybach, liściach tytoniu, winie, a nawet w mleku.
Zgodnie z oryginalnym procesem, kwas cytrynowy uzyskiwany był z owoców cytrusowych. Przemysłowo kwas cytrynowy produkowany jest poprzez fermentację surowców zawierających cukier, takich jak melasa i kukurydza. Do fermentacji wykorzystywane są szczepy Aspergillus niger.
W trakcie warsztatu uczestnicy zapoznają się z metodą produkcji kwasu cytrynowego przez A. niger i ilość produktu analizują metodą miareczkowania.