Zarejestruj

Projekty »

Produkcja kwasu cytrynowego – Analiza ilościowa produkowanego kwasu przez A. niger

:: Projekt K184 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
ćwiczenia, laboratorium, warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Wydział Medyczny
Autorzy
dr hab. inż. Andrea Baier (kierownik),
mgr Agnieszka Welman-Styk
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2023-09-22 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Piątek 2023-09-22 12:00 - 14:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Budynek Biotechnologii (B 313)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1I (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)

Inne projekty w tym miejscu

Kwas cytrynowy jest bezbarwnym, rozpuszczalnym w wodzie kwasem karboksylowym, który należy do kwasów trójkarboksylowych i kwasów owocowych. Kwas cytrynowy jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych kwasów w królestwie roślin i występuje jako produkt metaboliczny we wszystkich organizmach. Na przykład sok z cytryny zawiera 5-7% kwasu cytrynowego. Występuje on również w jabłkach, gruszkach, wiśniach, malinach, jeżynach, porzeczkach, drzewach iglastych, grzybach, liściach tytoniu, winie, a nawet w mleku.

Zgodnie z oryginalnym procesem, kwas cytrynowy uzyskiwany był z owoców cytrusowych. Przemysłowo kwas cytrynowy produkowany jest poprzez fermentację surowców zawierających cukier, takich jak melasa i kukurydza. Do fermentacji wykorzystywane są szczepy Aspergillus niger.

W trakcie warsztatu uczestnicy zapoznają się z metodą produkcji kwasu cytrynowego przez A. niger i ilość produktu analizują metodą miareczkowania.