Projekty »
Przepis na kombuchę
:: Projekt K199 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Edycja zakończona Wtorek 2024-09-17 11:00 - 12:00Wolne miejsca: 19 Realizacja projektu w innym miejscu - Interdyscyplinarne Centrum Badań Naukowych (ICBN 2.13) |
Fermentacja to jedna z najstarszych metod wytwarzania i konserwacji żywności. W trakcie tego procesu, na skutek działania różnych drobnoustrojów (bakterii, drożdży) zachodzą przemiany chemiczne, w wyniku których dochodzi do rozkładu złożonych substancji organicznych do prostszych związków. Fermentowana żywność ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka ze względu na obecność witamin, minerałów i innych związków o właściwościach prebiotycznych, antyproliferacyjnych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwutleniających.
Napój kombucha uzyskuje się na drodze fermentacji słodzonej herbaty w obecności grzybka herbacianego tzw. SCOBY (z ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts), czyli symbiotycznej kultury bakterii i drożdży. Za kraj pochodzenia tego słodko-kwaśnego napoju uważa się Mandżurię - historyczną krainę w północno-wschodniej części dzisiejszych Chin, gdzie panowała dynastia Tsin. Jest to napój funkcjonalny o działaniu prozdrowotnym, będący źródłem cennych kwasów nieorganicznych, witamin, polifenoli i minerałów.
Podczas zajęć laboratoryjnych uczestnicy będą mieli możliwość samodzielnego przygotowania napoju kombucha.