Zarejestruj

Projekty »

Rola homocysteiny w etiopatogenezie miażdżycy

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM331 (Szczegóły)
Adresaci
studenci, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki medyczne
Przedmioty
medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Nauk Medycznych
Autorzy
dr Krystyna Kowalczuk (kierownik),
dr Magdalena Dmoszyńska, dr Ewa Nowosadzka
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2023-09-18 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 19
Idź do prezentacji on-line

Homocysteina jest aminokwasem biorącym udział w powstawaniu innych aminokwasów - szczególnie siarkowych. Zbyt wysokie stężenie homocysteiny może prowadzić do rozwoju blaszki miażdżycowej, a co za tym idzie powikłań tętniczych, żylnych, zatorowo-zakrzepowych.

Poziom homocysteiny nie powinien przekraczać 7-10 mol/L. Hiperhomocysteinemia uszkadza śródbłonek naczyń małych i dużych, a w uszkodzeniach odkłada się cholesterol. Szczególną protekcyjną rolę odgrywa dieta bogata w witaminy z grupy B (kwas foliowy, cyjanokobalamina, witamina B6).

Zarejestrowano przypadki wegan z czynną miażdżycą. Przyczyną jest brak suplementacji witaminy B12 występującej wyłącznie w mięsie.

Odpowiednia dieta może wspomagać leczenie miażdżycy.