Projekty »
Rola homocysteiny w etiopatogenezie miażdżycy
:: Projekt UM331 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Idź do prezentacji on-line |
Homocysteina jest aminokwasem biorącym udział w powstawaniu innych aminokwasów - szczególnie siarkowych. Zbyt wysokie stężenie homocysteiny może prowadzić do rozwoju blaszki miażdżycowej, a co za tym idzie powikłań tętniczych, żylnych, zatorowo-zakrzepowych.
Poziom homocysteiny nie powinien przekraczać 7-10 mol/L. Hiperhomocysteinemia uszkadza śródbłonek naczyń małych i dużych, a w uszkodzeniach odkłada się cholesterol. Szczególną protekcyjną rolę odgrywa dieta bogata w witaminy z grupy B (kwas foliowy, cyjanokobalamina, witamina B6).
Zarejestrowano przypadki wegan z czynną miażdżycą. Przyczyną jest brak suplementacji witaminy B12 występującej wyłącznie w mięsie.
Odpowiednia dieta może wspomagać leczenie miażdżycy.