Zarejestruj

Projekty »

Rośliny i mykotoksyny, czy zawsze wiesz co jesz?

:: Projekt UP271 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci, dziadek i babcia
Forma prezentacji
laboratorium, prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
dr hab., prof. uczelni inż. Elżbieta Mielniczuk (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Ewa Król
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2023-09-22 09:00 - 11:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 22

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

Mykotoksyny to drugorzędowe metabolity grzybów mikroskopowych, które zasadniczo nie są niezbędne do życia wytwarzającego je grzyba i wykazują działanie toksyczne dla roślin, drobnoustrojów oraz dla ludzi i zwierząt. Wiele z nich ma działanie rakotwórcze i mutagenne.  Metabolity te mogą się tworzyć w wyniku porażenia roślin przez patogeny przed zbiorem oraz po zbiorach, w trakcie niewłaściwego przechowywania warzyw i owoców, ziarna zbóż oraz ziół. 

Aby zdrowo się odżywiać, warto spojrzeć na roślinę i na grzyby uzbrojonym okiem fitopatologa i mykologa – zapraszam przyjdź, posłuchaj, zobacz, zapytaj, weź udział w dyskusji aby wiedzieć więcej.

Prezentacja multimedialna będzie obejmowała charakterystykę wybranych gatunków grzybów toksynotwórczych oraz wytwarzanych przez nie mykotoksyn. Uwzględnione zostaną także drogi rozwoju mykotoksykozy oraz czynniki wpływające na zanieczyszczenie roślin i produktów spożywczych mykotoksynami. Przewidziane są również obserwacje mikroskopowe grzybów toksynotwórczych.