Projekty »
Rośliny i mykotoksyny, czy zawsze wiesz co jesz?
:: Projekt UP271 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7
Mykotoksyny to drugorzędowe metabolity grzybów mikroskopowych, które zasadniczo nie są niezbędne do życia wytwarzającego je grzyba i wykazują działanie toksyczne dla roślin, drobnoustrojów oraz dla ludzi i zwierząt. Wiele z nich ma działanie rakotwórcze i mutagenne. Metabolity te mogą się tworzyć w wyniku porażenia roślin przez patogeny przed zbiorem oraz po zbiorach, w trakcie niewłaściwego przechowywania warzyw i owoców, ziarna zbóż oraz ziół.
Aby zdrowo się odżywiać, warto spojrzeć na roślinę i na grzyby uzbrojonym okiem fitopatologa i mykologa – zapraszam przyjdź, posłuchaj, zobacz, zapytaj, weź udział w dyskusji aby wiedzieć więcej.
Prezentacja multimedialna będzie obejmowała charakterystykę wybranych gatunków grzybów toksynotwórczych oraz wytwarzanych przez nie mykotoksyn. Uwzględnione zostaną także drogi rozwoju mykotoksykozy oraz czynniki wpływające na zanieczyszczenie roślin i produktów spożywczych mykotoksynami. Przewidziane są również obserwacje mikroskopowe grzybów toksynotwórczych.