Zarejestruj

Projekty »

Siara - naturalna szczepionka dla wszystkich

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
ćwiczenia
Nauki i sztuki
nauki medyczne, weterynaria
Przedmioty
biologia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
prof. dr hab. Renata Urban-Chmiel (kierownik),
prof. dr hab. Renata Urban-Chmiel, lek. wet. Klaudia Herman
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (401)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Przedmiotem projektu będzie badanie jakości siary pochodzącej od krów.

 

Siara jest wydzieliną gruczołów sutkowych u samic bezpośrednio po porodzie i stanowi pierwszy pokarm noworodka i występuje u wszystkich gatunków zwierząt.

 

Siara posiada wysoką koncentracje immunoglobulin- czyli przeciwciał, które zapewniają noworodkom odporność przed zakażeniami wywoływanymi przez różne patogeny, w tym bakterie i wirusy.

 

Dzięki pobraniu siary szczególnie noworodki zwierząt mają zapewnioną odporność bierną.

 

W przypadku ludzi znaczną część przeciwciał pozyskujemy podczas życia płodowego, natomiast szczególnie zwierzęta gospodarskie ponad 90% przeciwciał pobierają  właśnie z siarą.

 

Ale siara to nie tylko immunoglobuliny. W siarze obecne są również bardzo pożądane bakterie probiotyczne oraz inne składniki , w tym enzymy umożliwiające prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego noworodka w pierwszych dniach życia.

 

Aby te wszystkie składniki spełniły swoją funkcję konieczna jest bardzo dobra jakość siary.

 

U bydła mlecznego siarę zwykle podaje się bezpośrednio cielęciu po zdojeniu krowy, dlatego tak ważne jest aby pozyskana siara miała jak najwyższą jakość w zakresie koncentracji immunoglobulin oraz właściwości organoleptycznych (gęstość, kolor, zapach).

 

Przedmiotem projektu będzie ocena jakości siary bydlęcej przy użyciu kolostrometru oraz refraktometru oraz na podstawie oceny właściwości organoleptycznych.

 

Dodatkowo zostanie przeprowadzona analiza refraktometryczna surowicy cieląt w zakresie koncentracji przeciwciał pozyskanych z siary.

  • Foto