Zarejestruj

Projekty »

Superfoods czyli super żywność, egzotyczna i z naszego podwórka

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM384 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa, rodzice
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo, z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
dyskusja, wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki farmaceutyczne, nauki medyczne
Przedmioty
biologia, chemia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny
Autor
dr Magdalena Bartnik
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 11:00 - 13:00
Wolne miejsca: 29
Idź do prezentacji on-line

„Superfoods”– super żywność, to termin popularny, za którym skrywają się przeważnie egzotyczne rośliny. Ich niezwykłe właściwości mają sprawić, że będziemy zdrowsi, pełni energii, szczuplejsi czy też bardziej odporni na stres. Tymczasem pod ręką mamy wiele cennych warzyw, owoców i ziół,  mających walory prozdrowotne, których nie dostrzegamy. Dobrze jeśli włączamy je niejako z przyzwyczajenia do codziennej diety. Tak się jednak nie zawsze dzieje i sięgamy po głośno reklamowane egzotyczne odpowiedniki. Nie zawsze też zwracamy uwagę, że także w tym wypadku mogą istnieć przeciwwskazania do ich spożywania.

Celem spotkania jest przybliżenie prozdrowotnych i leczniczych walorów żywności pochodzenia roślinnego, pozyskiwanej nie tylko z gatunków egzotycznych, ale bardzo często z powszechnie znanych i używanych w naszej diecie warzyw, owoców i ziół. Projekt ma zachęcić do częstszego włączania ich do naszego codziennego jadłospisu ukazując ich walory prozdrowotne i zwrócić uwagę na możliwe ograniczenia w ich codziennym stosowaniu.