Projekty »
Trądzik pod lupą kosmetologa i dietetyka
:: Projekt UM (Szczegóły) | |
Początek |
Poniedziałek 2021-09-20 16:00 Edycja zakończona |
Idź do prezentacji on-line |
Badania dowodzą, że trądzik jest jedną z najczęstszych chorób skóry. Odnotowuje się determinujący wpływ diety na procesy immunologiczne i hormonalne zaangażowane w patogenezę trądziku. Rolą kosmetologa, jak i dietetyka jest interdyscyplinarne podejście do trądziku oraz ukazanie jak pielęgnować skórę od zewnątrz i od wewnątrz.
Rozwój trądziku wiąże się z zaburzeniem produkcji łoju oraz wystąpieniem stanów zapalnych mieszka włosowo-łojowego. Ponadto czynnikami powodującymi ropne wykwity i grudki mogą być: nieprawidłowa dieta, rozwój drożdżaków w jelitach, nietolerancje pokarmowe lub nieodpowiednio dobrana pielęgnacja.
Z punktu widzenia kosmetologa, do którego zgłaszają się osoby borykające się w trądzikiem, ważna jest etiopatogeneza zmian skórnych. Wiąże się to z szeregiem badań laboratoryjnych, które powinny zostać wykonane przed przystąpieniem do leczenia dermatologicznego i kosmetologicznego.
Aktualne badania wskazują, iż coraz częściej na trądzik wpływa dieta i mikrobiom jelitowy. Główne zalecenia żywieniowe dla osób borykających się z trądzikiem to m.in.: dieta o niskim indeksie glikemicznym, dieta eliminująca mleko i jego przetwory, dbanie o prawidłową proporcję kwasów tłuszczowych oraz spożycie błonnika i probiotyków. Istotną kwestią jest wykonanie badań w kierunku nietolerancji pokarmowych i konsultacja z dietetykiem w celu ustalenia zbilansowanej diety uzupełniającej niedobory mikroelementów.
Pełna i kompleksowa diagnostyka, w połączeniu z odpowiednio dobraną pielęgnacją domową i gabinetową opartą na niwelowaniu stanów zapalnych, łojotoku skóry oraz zaskórników wraz z utrzymaniem zaleceń dietetycznych, w wielu przypadkach pozwala pacjentom zminimalizować negatywne konsekwencje trądziku pospolitego.