Zarejestruj

Projekty »

Uczta dla zmysłów, czyli o jedzeniu oczami i nie tylko.

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
nauki medyczne, weterynaria
Przedmioty
przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr Monika Ziomek (kierownik),
lek. wet. Łukasz Drozd, dr hab. Renata Pyz-łukasik, dr Monika Maćkowiak-Dryka, dr Michał Gondek
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (301)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Podczas realizacji projektu zostaną omówione anatomiczne i fizjologiczne podstawy odczuwania wrażeń z narządów zmysłów w aspekcie spożywania posiłków. Uczestnicy dowiedzą się jakie czynniki wpływają na powstawanie wrażeń smakowo-zapachowych, będą  mogli w sposób praktyczny rozpoznawać różne smaki żywności oraz identyfikować czynniki wpływające na intensywność odczuwanych bodźców. Omówione zostaną również neurofizjologiczne aspekty związane z preferencjami smakowymi, zapachowymi i żywieniowymi człowieka.