Zarejestruj

Projekty »

W zdrowym ciele zdrowy mózg – co jeść by wspomóc nasz układ nerwowy?

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM432 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo, z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne
Przedmioty
medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Lekarski
Autorzy
dr Paulina Iwaniak (kierownik),
prof. Ewa Urbańska, dr Katarzyna Wicha- Komsta
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 6
Idź do prezentacji on-line

Wpływ odpowiednio dobranej diety na pamięć i koncentrację jest bezdyskusyjny. Badania pokazują, że  sposób odżywiania jest jednym z tych czynników, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym również układu nerwowego. To pokarmy uruchamiają setki mechanizmów wpływających na intelektualne funkcje mózgu. Stymulują produkcję enzymów, hormonów i chemicznych substancji zwanych neuroprzekaźnikami. Co ważne, mózg nie magazynuje substancji odżywczych, dlatego o prawidłowy talerz żywieniowy należy dbać codziennie. Zatem, co jeść aby usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? Odpowiedź zaciekawi nie tylko maturzystów.