Zarejestruj

Projekty »

W zdrowym ciele zdrowy mózg – czyli jak żywienie wpływa na myślenie

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM404 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8)
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki farmaceutyczne, nauki medyczne, nauki o zdrowiu
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Lekarski
Autorzy
dr Paulina Iwaniak (kierownik),
prof. dr hab. Ewa Urbańska
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 8
Idź do prezentacji on-line

Wpływ odpowiednio dobranej diety na pamięć i koncentrację jest bezdyskusyjny. To pokarmy uruchamiają setki mechanizmów wpływających na intelektualne funkcje mózgu. Stymulują produkcję enzymów, hormonów i chemicznych substancji zwanych neuroprzekaźnikami. Co ważne, mózg nie magazynuje substancji odżywczych, dlatego o prawidłowy talerz żywieniowy należy dbać codziennie. Zatem co jeść aby usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? Odpowiedź zaciekawi nie tylko maturzystów.