Zarejestruj

Projekty »

„Witaminki, witaminki - dla chłopczyka i dziewczynki”

:: Projekt UM (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy I-IV
Dla niepełnosprawnych
z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
ćwiczenia
Nauki i sztuki
nauki medyczne
Przedmioty
nauczanie początkowe
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Nauk o Zdrowiu
Autorzy
dr hab. Anna Bednarek (kierownik),
dr Anna Bodajko-Grochowska, Paulina Bieńkowska, Natalia Ożóg, Karolina Piekniak, Natalia Pytlak, Nadia Miga, Joanna Męczyńska, Aleksandra Mazurkiewicz, Katarzyna Lipińska, Justyna Marcicka, Maria Gromek
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2021-09-23 11:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Pathologicum (Aula Collegium Pathologicum (dolna))
Adres: Lublin, ul. dra Kazimierza Jaczewskiego 8

Inne projekty w tym miejscu

 Dieta dzieci powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich ilościach, tj. białka, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i sole mineralne. Dzieci, które spożywają wartościowe produkty mają prawidłową masę ciała, są zdrowe oraz dobrze się rozwijają. Posiłki w diecie dzieci należy komponować atrakcyjne pod względem smaku i barwy, aby zachęcały do ich spożywania. Racjonalne żywienie dzieci pomaga nauczyć je, jak się zdrowo odżywiać i zapobiegać nadwadze w przyszłości. Ciekawym pomysłem żywieniowym w diecie dzieci jest spożywanie przekąsek owocowo-warzywnych, które są źródłem niezbędnych witamin. Dobra przekąska powinna być mała, lekkostrawna, zdrowa, oryginalna i sprawiać radość z jedzenia.

Cel projektu:

  1. Zapoznanie przedszkolaków ze składnikami zdrowej diety (białka, tłuszcze węglowodany) i rodzajami witamin zawartych w warzywach i owocach – zabawa interaktywna, quiz
  2. Przedstawienie propozycji zdrowych przekąsek owocowo-warzywnych, które dzieci mogą wykonać same (sałatka owocowo-warzywna, szaszłyk owocowo-warzywny z serem, chipsy warzywne z dipem jogurtowo-ziołowym, arbuzowe lizaki z koktajlem owocowym), a następnie przygotowanie razem z dziećmi w/w przekąsek z dostępnych warzyw i owoców oraz innych składników pokarmowych.

Forma projektu – interaktywna

 

Projekt jest skierowany do dzieci w okresie przedszkolnym 5-6 lat (przedszkole, zerówka)

Liczba osób: 25

Czas realizacji: w godz. 11.00-11.45  (23. 09. - czwartek)

 

Projekt realizowany w kontakcie z dziećmi z zachowaniem zasad sanitarnych