Projekty »
Wypiek i dekorowanie babeczek. Produkcja ciasta pszennego półcukierniczego oraz kształtowanie chał zdobnych. Dekorowanie chlebów okolicznościowych
:: Projekt LUBLIN (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Czy można sobie wyobrazić coś pyszniejszego do popołudniowej kawy lub herbaty, niż idealnie wypieczona i pięknie udekorowana babeczka? Nawet, gdy dbamy o linię i jesteśmy na diecie! Jeśli podzielacie naszą opinię, zapraszamy do udziału w warsztatach lub śledzenie transmisji on-line, w trakcie których zaprezentowane zostaną: sporządzanie ciasta, wyrobów piekarskich i wypiek babeczek oraz różne sposoby ich dekorowania. Uczestnicy projektu będą mieli możliwość obserwacji, jak również praktycznego poznania swoich umiejętności podczas splatania chał zdobnych z różnej ilości linek. Pokażemy, jak udekorować babeczkę bitą śmietaną, owocami, lukrem królewskim oraz zaprojektować i wykonać własną dekorację z ciasta martwego na chleb okolicznościowy. Celem projektu jest zaprezentowanie etapów sporządzania ciasta biszkoptowego, półcukierniczego oraz narzędzi i urządzeń za pomocą których powstają wyroby cukiernicze i piekarskie, a także efektowne dekoracje.
Uczestnicy zostaną podzieleni w każdej edycji wydarzenia na 2 grupy - każda grupa liczyć będzie 12 osób. Jedna grupa zostanie przydzielona do warsztatów związanych z wyrobami cukierniczymi, druga grupa zaś do warsztatów związanych z wyrobami piekarskimi, które odbywać się będą równolegle.
Współorganizatorami wydarzenia są: Wydział Oświaty i Wychowania Urzędu Miasta Lublin, Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie, cukiernia „Staropolska” Tomasz Machoń w Lublinie i ,,Społem” Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie.