Projekty »
Z pola na stół, czyli jadalne rośliny rolnicze
:: Projekt IUNG (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach (2 CSK)
Adres: Puławy, ul. Czartoryskich 8
Prezentacja dotyczy głównych roślin rolniczych. Obejmie podstawowe zboża, grykę, kukurydzę, groch, ziemniak, burak cukrowy, rzepak i chmiel. Zostaną przedstawione poszczególne etapy ich produkcji: co jest materiałem siewnym, jak wyglądają rośliny w kolejnych fazach rozwojowych, jak się je zbiera, co jest plonem głównym i ubocznym, jak się je wykorzystuje. Uczestnicy będą mogli dokładnie obejrzeć wybrane rośliny i płody rolne oraz niektóre wytwarzane z nich produkty. Na zakończenie planowany jest konkurs z nagrodami. Zakres prezentacji zostanie dopasowany do wieku dzieci.