Zarejestruj

Projekty »

Z pola na stół, czyli jadalne rośliny rolnicze

:: Projekt IUNG (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy I-IV
Forma prezentacji
pokaz, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, rolnictwo
Organizator
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Autor
dr inż. Alina Bochniarz
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2022-09-12 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 40
Edycja zakończona
Poniedziałek 2022-09-12 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 40
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 13:00 - 14:00
Wolne miejsca: 40
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 13:00 - 14:00
Wolne miejsca: 40
Edycja zakończona
Czwartek 2022-09-15 13:00 - 14:00
Wolne miejsca: 40
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 40

Miejsce realizacji: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach (2 CSK)
Adres: Puławy, ul. Czartoryskich 8

Inne projekty w tym miejscu

Prezentacja dotyczy głównych roślin rolniczych. Obejmie podstawowe zboża, grykę, kukurydzę, groch, ziemniak, burak cukrowy, rzepak i chmiel. Zostaną przedstawione poszczególne etapy ich produkcji: co jest materiałem siewnym, jak wyglądają rośliny w kolejnych fazach rozwojowych, jak się je zbiera, co jest plonem głównym i ubocznym, jak się je wykorzystuje. Uczestnicy będą mogli dokładnie obejrzeć wybrane rośliny i płody rolne oraz niektóre wytwarzane z nich produkty. Na zakończenie planowany jest konkurs z nagrodami. Zakres prezentacji zostanie dopasowany do wieku dzieci.

  • Foto