Zarejestruj

Projekty »

Zastosowanie drożdży Saccharomyces cerevisiae w analizie toksykologicznej

:: Projekt UP352 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Dla niepełnosprawnych
niedowidzących, niedosłyszących
Forma prezentacji
ćwiczenia
Nauki i sztuki
rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Agrobioinżynierii
Autorzy
Agata Święciło (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Jolanta Joniec
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 08:00 - 09:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (304)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

Drożdże z gatunku S. cerevisiae są od dawna wykorzystywane przez człowieka między innymi do do wypieku pieczywa i wytwarzania napojów alkoholowych (piwa, wina i wódki). Były one jednymi z pierwszych mikroorganizmów, którymi zainteresowali się pionierzy mikrobiologii. Badania procesu fermentacji zachodzącej pod
wpływem drożdży pozwoliły na obalenie pokutującej od czasów starożytnych teorii samorództwa. Zainteresowanie naukowców drożdżami z tego gatunku
doprowadziło do poznania ich genetyki oraz wielu aspektów fizjologii i przemian biochemicznych. Uznano je za doskonały organizm modelowy ze względu na
to, że można je łatwo hodować w warunkach laboratoryjnych, badania te nie są kosztowne, a co najważniejsze - wiele procesów metabolicznych u drożdży ma
swoje odpowiedniki w komórkach wyższych eukariota. Tak więc niektóre wyniki badań uzyskanych na drożdżach można odnosić bezpośrednio do organizmu
człowieka. Drożdże wykorzystuje się także w badaniach jakości środowisk naturalnych. Szczególnie przydatne są tutaj szczepy zmutowane, które wykazują
nadwrażliwość na obecność substancji szkodliwych w środowisku. Wrażliwość na substancje toksyczne można łatwo określić, wykonując testy przeżywalności
drożdży (po wysiewie na podłoże stałe) lub stosując barwienie przyżyciowe. Drożdże wykorzystuje się także do oceny niewielkich zmian w środowisku zarówno
natury fizycznej, jak i chemicznej (tzw. suboptymalne warunki życia). Do tego oznaczenia wykorzystuje się aktywność cytoplazamtycznej katalazy T, enzymu
uznanego za marker odpowiedzi stresowej. Wzrost aktywności tego enzymu świadczy o obecności substancji stresogennej, czyli potencjalnie szkodliwej.

  • Foto
  • Foto
  • Foto