Zarejestruj

Projekty »

Zastosowanie metod molekularnych w ocenie jakości bezpieczeństwa żywności

:: Projekt UP453 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
pokaz, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Marek Kowalczyk (kierownik),
dr Małgorzta Dmoch, dr Małgorzata Ryszkowska-Siwko, dr Barbara Topyła, dr Agnieszka Kaliniak-Dziura
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 12:00 - 14:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 14:00 - 16:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (136)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Rosnące wymagania i świadomość konsumentów wymusza, adaptowanie coraz nowszych i dokładniejszych metod analizy żywności. Grupą technik, cieszących się rosnącym zainteresowaniem, zarówno badaczy, jak i sektora przemysłowego są metody molekularne, które znajdują zastosowanie między innymi w medycynie, diagnostyce, czy biotechnologii, ale także coraz powszechniej, w analizie jakości i bezpieczeństwa żywności.

 

Techniki oparte na analizie kwasów nukleinowych, pozwalają na wielokierunkowe badania, uwzględniające między innymi wykrywanie i identyfikację patogennych mikroorganizmów zanieczyszczających żywność, detekcję produktów zawierających GMO, czy też ujawnianie działań prowadzonych na szkodę konsumenta, takich jak zafałszowania składu żywności.

 

Celem prezentacji jest przedstawienie słuchaczom, głównych obszarów produkcji żywności, w których wykorzystywane są metody molekularne oraz omówienie najczęściej stosowanych technik molekularnych wraz z ich zaletami i ograniczeniami.