Projekty »
„Zbadaj wodę którą pijesz” - analiza chemiczna jakości wody pitnej
:: Projekt PL (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Inżynierii Środowiska (105)
Adres: Lublin, ul. Nadbystrzycka 40b
Zapotrzebowanie człowieka na wodę wynosi 1,5 - 2,5 l/dobę. Woda przeznaczona do picia powinna być bezpieczna dla zdrowia, a więc powinna być odpowiedniej jakości.
W ocenie jakości wody bierze się pod uwagę wskaźniki organoleptyczne, fizyczne, chemiczne i biologiczne. Do wskaźników fizycznych zalicza się: barwę, temperaturę, odczyn, przeźroczystość, mętność, zapach, twardość, przewodnictwo elektryczne. Wśród wskaźników chemicznych wyróżnia się: zawartość substancji chemicznych, chemiczne zapotrzebowanie na tlen (ChZT) czyli utlenialność, a ponadto zawartość całkowitą węgla organicznego. Z kolei wskaźniki biologiczne to m.in.: obecność grzybów, glonów i bakterii chorobotwórczych.
Oceny jakości wody dokonuje się w oparciu o Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r., które dokładnie określa wymagania jakie powinna spełniać woda przeznaczona do picia. W rozporządzeniu tym wyróżnia się następujące wskaźniki oceny wody: barwę, mętność, zapach, temperaturę, twardość, utlenialność, zawartość żelaza, amoniaku, azotanów (V) i azotanów (III), siarczanów, chlorków oraz tlenu rozpuszczonego.