Projekty »
Zdrowa roślina - zdrowy człowiek, czyli jak uzyskać bezpieczny plon
:: Projekt UP456 (Szczegóły) | |
Początek |
Poniedziałek 2024-09-16 11:00 Edycja zakończona |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7
Związki między pokarmem człowieka, a jego zdrowiem były przedmiotem zainteresowania ludzi od najdawniejszych czasów.
Celem projektu jest przedstawienie zależności pomiędzy zdrową żywnością, a zdrowiem jej konsumentów, a także zwrócenie uwagi na czynniki wpływające na rośliny - ich plon, z punktu widzenia parametrów jakościowych.
Jakość zdrowotna plonów rolnych i ogrodniczych na etapie produkcji roślinnej wynika przede wszystkim z obecności naturalnych związków toksycznych i antyodżywczych, zanieczyszczeń środowiskowych i technicznych oraz drobnoustrojów chorobotwórczych, pasożytów. Istotą spotkania będzie przedstawienie uczestnikom sposobów osiągnięcia bezpiecznego produktu finalnego czyli plonu roślin uprawnych.