Projekty »
Zdrowie zaczyna się na talerzu - jak zapobiegać otyłości u dzieci i młodzieży?
:: Projekt UM476 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Idź do prezentacji on-line |
Otyłość to najpowszechniejsza na świecie choroba cywilizacyjna, która może powodować wiele powikłań zdrowotnych. Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej są narażone nie tylko na zaburzenia metaboliczne, ale także na rozwój innych schorzeń cywilizacyjnych jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i choroba wieńcowa. Zapadalność na otyłość systematycznie wzrasta, co szczególnie niepokoi w przypadku dzieci i młodzieży. Według danych Instytutu Żywienia i Żywności z 2018 r. polskie dzieci są zaliczane do najszybciej tyjących w Europie. Złe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej to główne przyczyny otyłości. W dzieciństwie i w okresie młodzieńczym niezwykle ważne jest przestrzeganie zasad racjonalnej diety oraz regularna aktywność fizyczna. Zastosowanie się do prostych zaleceń może pozwolić zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości.
W trakcie interaktywnej prezentacji zostaną przedstawione zasady zdrowego stylu życia. Uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży. Zaprezentujemy, jak zmodyfikować codzienne nawyki, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Przedstawimy praktyczne zasady komponowania odpowiednio zbilansowanej diety dziecka. Obalimy popularne mity na temat żywienia. Wyjaśnimy, czym kierować się w wyborze podstawowych produktów żywnościowych i na co zwracać uwagę, czytając ich etykiety. Podpowiemy też,jaki rodzaj wysiłku fizycznego jest najbardziej korzystny i ile czasu należy poświęcić na ćwiczenia.