Zarejestruj

Projekty »

Ziarno kawy jako element kultury i przedmiot analizy

:: Projekt UM (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
badanie
Nauki i sztuki
nauki farmaceutyczne, nauki o kulturze i religii
Przedmioty
chemia, wiedza o kulturze
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Farmaceutyczny
Autorzy
dr Agnieszka Skalska-Kamińska (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Małgorzata Tatarczak-Michalewska, dr hab., prof. uczelni Eliza Blicharska, mgr Justyna Misiurek, mgr inż. Andrzej Torbicz
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 08:00 - 09:00
Wolne miejsca: 19

Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (228)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a

Inne projekty w tym miejscu

Kawa - jedna z popularnych używek o wciąż odkrywanych właściwościach. Uczestnicy prezentacji  i warsztatów będą mieli okazję zapoznać się z rodzajami kawy, sposobami jej parzenia w różnych krajach i kulturach Świata. Zaprezentowane zostaną procesy fizyko-chemiczne wykorzystywane w produkcji kawy – liofilizacja, dekofenizacja, ekstrakcja. Szczegółowo zostanie wyjaśniona struktura kofeiny oraz badania chromatograficzne kwasu kawowego. Przybyłym gościom zostanie przybliżona metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz cienkowarstwowej w badaniach kwasów fenolowych (m. in. kwasu kawowego).