Projekty »
Ziarno kawy jako element kultury i przedmiot analizy
:: Projekt UM (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Edycja zakończona Wtorek 2023-09-19 10:00 - 11:00Wolne miejsca: 21 Realizacja projektu w innym miejscu - Collegium Pharmaceuticum (219) |
Miejsce realizacji: Collegium Pharmaceuticum (238)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 4a
Kawa - jedna z popularnych używek o wciąż odkrywanych właściwościach. Uczestnicy prezentacji będą mieli okazję zapoznać się z rodzajami kawy, sposobami jej parzenia w różnych krajach i kulturach Świata. Zaprezentowane zostaną procesy fizyko-chemiczne wykorzystywane w produkcji kawy – liofilizacja, dekofenizacja, ekstrakcja. Szczegółowo zostanie wyjaśniona struktura kofeiny oraz badania chromatograficzne kwasu kawowego. Przybyłym gościom zostanie przybliżona metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz cienkowarstwowej w badaniach kwasów fenolowych (m. in. kwasu kawowego).