Projekty »
Żółć - z czym to się je?
:: Projekt UM (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Universum (S35)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 1
Trawienie tłuszczów w układzie pokarmowym nie mogłoby się odbyć bez obecności żółci. Z czego składa się żółć i jakie jeszcze pełni funkcje? Gdzie powstaje i w jaki sposób dostaje się do jelita? Po co nam pęcherzyk żółciowy i jakimi drogami żółć jest wydzielana do jelita? I jakie są funkcje wątroby, poza wydzielaniem żółci?
Żółć produkowana jest w wątrobie, a następnie wydzielana przez drogi żółciowe do dwunastnicy. Natomiast pęcherzyk żółciowy magazynuje żółć w okresach między posiłkowych. W czasie trawienia pokarmów szybko się obkurcza, dostarczając żółć przez przewód żółciowy wspólny do światła dwunastnicy. Sok trzustkowy zostaje wymieszany z żółcią tuż przed jego dostaniem się do dwunastnicy.
Żółć to wodny roztwór, w którym rozpuszczone są różne składniki. Wśród nich możemy tam znaleźć: kwasy żółciowe, fosfolipidy, cholesterol, mucyny i barwniki żółciowe, które są produktami rozkładu porfiryn hemu, pozostałości błony komórkowej, kwasy tłuszczowe estryfikowane i nieestryfikowane oraz sole nieorganiczne.
Najważniejszą rolą żółci jest emulsyfikacja tłuszczów pokarmowych, którą posiadają sole kwasów żółciowych oraz fosfolipidy poprzez obniżanie napięcia powierzchniowego wody. Ich właściwości za wykorzystywane podczas trawienia tłuszczów pokarmowych, które dzięki jej działaniu mogą zostać wchłonięte do organizmu i tam wykorzystane do przemian metabolicznych. Obecność żółci w świetle jelit istotnie wspomaga wchłanianie tłuszczów oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (A, D, E i K).
Żółć jest także istotna w wydalaniu licznych leków, toksyn oraz różnorodnych substancji nieorganicznych takich jak: miedź, cynk i rtęć.
Żółć jest uwalniana z pęcherzyka żółciowego, gdzie jest magazynowana, do dwunastnicy przez hormon cholecystokininę. Inny hormon, sekretyna natomiast pobudza wydzielanie do żółci dwuwęglanów alkalizujących jej pH i wody w przewodach wyprowadzających.
Nieprawidłowe proporcje kwasów żółciowych, fosfolipidów i cholesterolu w żółci mogą prowadzić do wytracania się cholesterolu w postaci kamieni żółciowych, które gromadzą się w pęcherzyku żółciowym.
Podczas ćwiczenia zostaną zaprezentowane doświadczenia, mające na celu wykrycie w żółci barwników żółciowych - bilirubiny, biliwerdyny i bilifuscyny.