Zarejestruj

Projekty »

Życie po życiu - czyli produkty uboczne pochodzenia roślinnego w żywności i kosmetyce

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa
Dla niepełnosprawnych
niedowidzących, niedosłyszących
Forma prezentacji
warsztat, wykład
Nauki i sztuki
inżynieria mechaniczna
Przedmioty
chemia, ochrona środowiska
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autorzy
dr inż. Agata Blicharz-Kania (kierownik),
dr Marta Krajewska, dr hab., prof. uczelni inż. Agnieszka Starek-Wójcicka, mgr inż. Emilia Osmólska, Magda Pastusiak, Wiktoria Dąbek, Michalina Kwiatkowska, Katarzyna Kaszyca, Gabriela Michta, Olga Rzeszutek, mgr inż. Konstiantyn Vasiukov
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 12:00 - 13:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Środa 2022-09-14 13:00 - 14:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (350)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28

Inne projekty w tym miejscu

W ramach projektu uczestnicy poznają możliwości wykorzystania pozostałości przetwórstwa roślinnego do produkcji żywności i kosmetyków. Na początku spotkania przedstawiony zostanie krótki wykład na temat wartości odżywczej i właściwości sensorycznych różnych odpadów roślinnych. Prowadzący omówi także trendy rynkowe w zagospodarowaniu produktów ubocznych.

Ponadto uczestnicy projektu samodzielnie wytworzą zdrowe przekąski i preparaty kosmetyczne z zastosowaniem pozostałości pochodzenia roślinnego. Wytłoki owocowe i wytłoki z nasion oleistych zostaną wykorzystane do produkcji naturalnych batonów. Natomiast skórka banana i pozostałości ziaren kawy będą stanowiły składnik maseczek do twarzy.

Naszą misją jest dać produktom ubocznym drugie życie!