Projekty »
Życie po życiu - czyli produkty uboczne pochodzenia roślinnego w żywności i kosmetyce
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (350)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28
W ramach projektu uczestnicy poznają możliwości wykorzystania pozostałości przetwórstwa roślinnego do produkcji żywności i kosmetyków. Na początku spotkania przedstawiony zostanie krótki wykład na temat wartości odżywczej i właściwości sensorycznych różnych odpadów roślinnych. Prowadzący omówi także trendy rynkowe w zagospodarowaniu produktów ubocznych.
Ponadto uczestnicy projektu samodzielnie wytworzą zdrowe przekąski i preparaty kosmetyczne z zastosowaniem pozostałości pochodzenia roślinnego. Wytłoki owocowe i wytłoki z nasion oleistych zostaną wykorzystane do produkcji naturalnych batonów. Natomiast skórka banana i pozostałości ziaren kawy będą stanowiły składnik maseczek do twarzy.
Naszą misją jest dać produktom ubocznym drugie życie!