Zarejestruj

Projekty »

Żywność liofilizowana - czym jest, jak powstaje i gdzie ją kupić

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
inżynieria chemiczna, nauki biologiczne, nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Małgorzata Dmoch (kierownik),
dr Agnieszka Kaliniak-Dziura, dr inż. Małgorzata Ryszkowska Siwko, dr inż. Marek Kowalczyk, dr hab., prof. uczelni Piotr Domaradzki
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2022-09-15 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 18

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (345)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Nowe technologie w przemyśle spożywczym pozwalają produkować dziś żywność, którą jeszcze niedawno mogliśmy zobaczyć jedynie w filmach science-fiction.  Obecnie zaś procesowi liofilizacji można poddać różne rodzaje żywności. Liofilizacji poddaje się owoce, warzywa, mięso (głównie dla wojska jest produkowane). Są dostępne całe gotowe dania, które trzeba tylko zalać gorącą wodą a takim znanym nam liofilizowanym produktem jest kawa rozpuszczalna. A jakie cechy mają takie produkty?  Żywność liofilizowana dostarcza wartości odżywczych i energii. Mimo zmienionej formy produktu składniki są doskonale przyswajane przez organizm i stanowią element dobrze zbilansowanej diety. Dlaczego działa korzystnie na produkty? Dlaczego np. liofilizowana truskawka zachowuje te same witaminy co świeża? Ponieważ  liofilizacja jest to proces odwadniania produktów przez ich zamrożenie (do temperatury -50), a następnie sublimację powstałych w ten sposób kryształów lodu. Wszystko to dzieje się w próżni, gdzie lód ze stanu stałego przechodzi bezpośrednio w parę wodną. Końcowym etapem tego procesu jest dosuszenie produktu, w którym produkt traci resztki wody. Niewątpliwą zaletą liofilizacji jest to, że przetworzone w ten sposób jedzenie zachowuje wszystkie wartości odżywcze, walory smakowe, a także kolor i aromat.  Ponadto w produkcji liofilizatów w ogóle nie używa się konserwantów. Żywność ta pozbawiona jest wody, a więc jej trwałość wynosi nawet kilka lat. W ostatnich latach wiele firm rozpoczęło próby produkcji żywności do codziennego użytku z pomocą tej metody. Dzięki temu w niektórych sklepach oraz w internecie spotkać możemy owoce czy warzywa, a nawet całe dania, utrwalone właśnie metodą liofilizacji. Niestety produkty te są stosunkowo drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Można przypuszczać, że wraz z rozwojem technologii sama metoda przestanie być tak droga, podobnie jak i surowce wykonane przy jej wykorzystaniu.