Projekty »
Bakterie, drożdże i pleśnie w laboratorium i w praktyce
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (304)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7
W różnych dziedzinach życia i gospodarki człowieka obecne są nieustannie mikroorganizmy, czyli organizmy żywe o bardzo małych wymiarach, których nie można zobaczyć nieuzbrojonym okiem. Do mikroorganizmów zaliczane są m.in. bakterie, promieniowce, drożdże i pleśnie. Drobnoustroje te ze względu na funkcje jaką mogą spełniać w życiu człowieka można podzielić na te które wpływają korzystnie chroniąc środowisko, zdrowie ludzi i zwierząt, dostarczają żywności i te które wywołują choroby ludzi, zwierząt, roślin, zanieczyszczają środowisko i powodują psucie produktów żywnościowych poprzez wydzielanie enzymów i toksycznych związków. Znajomość morfologii, fizjologii i rozmnażania mikroorganizmów oraz ich wpływu na środowisko ma ogromne znaczenie w ocenie ich przydatności w różnych dziedzinach życia człowieka: w ochronie przyrody, w przemyśle spożywczym, medycynie, weterynarii, itp..
Jeżeli chcecie dowiedzieć się:
- jakie mikroorganizmy nam pomagają a jakie szkodzą,
- w jakich środowiskach występują i jakie mają znaczenie w naszym życiu
oraz
- jeżeli chcecie samodzielnie wykonać preparat mikroskopowy z hodowli mikroorganizmów i obejrzeć ten preparat pod mikroskopem
a także
- jeżeli chcecie zobaczyć, jak wyglądają komórki drożdży, bakterii i pleśni w mikroskopie
to zapraszamy Was serdecznie na te warsztaty