Zarejestruj

Projekty »

Bakterie, drożdże i pleśnie w laboratorium i w praktyce

:: Projekt UP021 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
ćwiczenia, doświadczenie, laboratorium, prezentacja multimedialna, warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, ochrona środowiska, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Agrobioinżynierii
Autorzy
dr hab., prof. uczelni Justyna Bohacz (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Justyna Bohacz, mgr inż. Michał Możejko, dr inż. Kamila Rybczyńska-Tkaczyk, mgr inż. Joanna Bednarz
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 08:00 - 09:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 09:00 - 10:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 2
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 15:00 - 16:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 23

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (304)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

 

W różnych dziedzinach życia i gospodarki człowieka obecne są nieustannie mikroorganizmy, czyli organizmy żywe o bardzo małych wymiarach, których nie można zobaczyć nieuzbrojonym okiem. Do mikroorganizmów zaliczane są m.in. bakterie, promieniowce, drożdże i pleśnie. Drobnoustroje te ze względu na funkcje jaką mogą spełniać w życiu człowieka można podzielić na te które wpływają korzystnie chroniąc środowisko, zdrowie ludzi i zwierząt, dostarczają żywności i te które wywołują choroby ludzi, zwierząt, roślin, zanieczyszczają środowisko i powodują psucie produktów żywnościowych poprzez wydzielanie enzymów i toksycznych związków. Znajomość morfologii, fizjologii i rozmnażania mikroorganizmów oraz ich wpływu na środowisko ma ogromne znaczenie w ocenie ich przydatności w różnych dziedzinach życia człowieka: w ochronie przyrody, w przemyśle spożywczym, medycynie, weterynarii, itp..

 

Jeżeli chcecie dowiedzieć się:

  • jakie mikroorganizmy nam pomagają a jakie szkodzą,
  • w jakich środowiskach występują i jakie mają znaczenie w naszym życiu

oraz

  • jeżeli chcecie samodzielnie wykonać preparat mikroskopowy z hodowli mikroorganizmów i obejrzeć ten preparat pod mikroskopem

a także

  • jeżeli chcecie zobaczyć, jak wyglądają komórki drożdży, bakterii i pleśni w mikroskopie

 

to zapraszamy Was serdecznie na te warsztaty 

 

 

 

 

  • Foto