Projekty »
Chleb - przewodnik po świecie pieczywa
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Biblioteka Główna. Regionalny Ośrodek Rolniczej Informacji Naukowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (418 - Sala konferencyjna)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Wszyscy kochamy świeży chleb i jego zapach. Poranna wizyta w piekarni – świątyni pieczywa, zawsze jest przyjemnym doświadczeniem. Chleb jemy codziennie i chyba nie umiemy bez niego żyć. Jaka jest jego historia? Jakie rodzaje chleba istnieją na świecie? Z czego upiec chleb? Jak zrobić zakwas? Jakiej mąki używać do pieczenia? Jak ominąć alergię na gluten? Czy można stworzyć chleb bez mąki? Co można dodawać do ciasta chlebowego?
I najważniejsze pytania – czy i kiedy nasze domowe wypieki mają szansę powodzenia? Stworzenie domowej piekarni to wyzwanie i eksperyment, który może zakończyć się przebogatą i nieograniczoną ofertą na codziennym stole.
Naszym przewodnikiem po świecie pieczywa będzie Pani Monika Więckowska, która od lat praktykuje jego wypieki i dzieli się przepisami na łamach czasopisma „Gotuj w Stylu Eko”. Po części teoretycznej zapraszamy na degustację przygotowanych wypieków.