Zarejestruj

Projekty »

Cudze chwalicie swego nie znacie

:: Projekt UP064 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa, rodzice, dziadek i babcia, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne, nauki medyczne, nauki o bezpieczeństwie, nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, chemia, medycyna, ochrona środowiska, ochrona zdrowia, przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autor
dr hab., prof. uczelni inż. Anna Kasprzyk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (122)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

 

Wartość odżywcza i walory prozdrowotne żywności stają się coraz ważniejsze dla współczesnego konsumenta. Wpływają na jego preferencje i wymagania wobec żywności. W związku ze zwiększającą się liczbą chorób zależnych od diety, świadomy konsument zaczyna oczekiwać od żywności dodatkowych korzyści, które pomogą w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Wyni­ki wielu badań wskazują, że mięso w tym wieprzowina pochodząca z ras rodzimych, ze względu na zawartość specyficznych, biologicznie czynnych składników jest rozpatrywane jako żywność funkcjonalna.