Projekty »
Dodatki do żywności - czy wszystkie "E" są złe ?
:: Projekt UP105 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (136)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13
Zapewne każdy z nas spotkał się popularnymi literkami „E” które pojawiają się w składzie wielu produktów, zwłaszcza tych o wysokim stopniu przetworzenia. Zazwyczaj czujemy w stosunku do nich podejrzliwość, bo kojarzą nam się z czymś sztucznym, niezdrowym. Czy tak jest w rzeczywistości ?
W trakcie warsztatu zapoznamy się z definicją dodatku do żywności, zastanowimy się po co dodajemy je do produktów spożywczych i czy są niezbędne. Następnie przedstawimy wybrane dodatki do żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ich roli w produkcie oraz wpływu na organizm. Przeanalizujemy skład wybranych produktów, a następnie porozmawiamy o tych „E” na które powinniśmy zwracać szczególną uwagę. Odpowiemy sobie także na pytanie, czy nasze obawy względem dodatków do żywności są uzasadnione.