Zarejestruj

Projekty »

Dodatki do żywności - czy wszystkie "E" są złe ?

:: Projekt UP105 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
dyskusja, prezentacja multimedialna, warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Marek Kowalczyk (kierownik),
dr Agnieszka Kaliniak-Dziura, dr Małgorzata Dmoch, dr Małgorzata Ryszkowska-Siwko, dr Barbara Topyła
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 10

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (136)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Zapewne każdy z nas spotkał się popularnymi literkami „E” które pojawiają się w składzie wielu produktów, zwłaszcza tych o wysokim stopniu przetworzenia. Zazwyczaj czujemy w stosunku do nich podejrzliwość, bo kojarzą nam się z czymś sztucznym, niezdrowym. Czy tak jest w rzeczywistości ?

 

W trakcie warsztatu zapoznamy się z definicją dodatku do żywności, zastanowimy się po co dodajemy je do produktów spożywczych i czy są niezbędne. Następnie przedstawimy wybrane dodatki do żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ich roli w produkcie oraz wpływu na organizm. Przeanalizujemy skład wybranych produktów, a następnie porozmawiamy o tych „E” na które powinniśmy zwracać szczególną uwagę. Odpowiemy sobie także na pytanie, czy nasze obawy względem dodatków do żywności są uzasadnione.