Zarejestruj

Projekty »

Jadalne owady - żywność przyszłości?

:: Projekt K098 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
dyskusja, piknik naukowy - wystawa, pokaz
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, ochrona środowiska, przyroda
Organizator
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Wydział Medyczny
Autorzy
dr Ewa Sajnaga (kierownik),
dr Magdalena Lis, dr Marcin Skowronek, dr Waldemar Kazimierczak, lic. Agnieszka Rokita
Początek
Niedziela 2024-09-15 10:00
Edycja zakończona

Miejsce realizacji: Piknik naukowy - Plac Teatralny przed Centrum Spotkania Kultur (stoisko piknikowe)
Adres: Plac Teatralny przed Centrum Spotkania Kultur

Inne projekty w tym miejscu

Niektóre gatunki  owadów są od wieków  przysmakiem w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej. Najczęściej są smażone  na  głębokim tłuszczu z dodatkiem przypraw, gotowane lub pieczone. Badania potwierdziły, że owady jadalne mogą być cennym źródłem białka, witamin  i składników mineralnych  w diecie zarówno  ludzi jak i zwierząt. Żywność oparta na białkach z insektów  jest obecnie promowana jako sposób na wyżywienie świata w obliczu kryzysu klimatycznego. Coraz częściej owady spożywają także mieszkańcy USA w postaci przekąsek słodkich i słonych, w odróżnieniu od krajów europejskich, w których spożycie tych zwierząt jest bardzo niskie. Do zmiany nastawienia konsumentów do diety zawierającej insekty może przyczynić się to, że Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ostatnim czasie  zatwierdziła mącznika młynarka, świerszcza domowego,  szarańczę wędrowną  oraz pleśniakowca lśniącego w różnych postaciach do spożycia przez ludzi. Warto sobie zdawać sprawę, że żywność oparta na owadach powinna pochodzić ze sprawdzonych źródeł i być odpowiednim oznakowana. Podczas pikniku naukowego uczestnicy będą mogli posłuchać ciekawostek związanych z alternatywnymi źródłami białka oraz  obejrzeć różne  produkty zawierające jadalne owady.