Projekty »
Jadalne owady - żywność przyszłości?
:: Projekt K098 (Szczegóły) | |
Początek |
Niedziela 2024-09-15 10:00 Edycja zakończona |
Miejsce realizacji: Piknik naukowy - Plac Teatralny przed Centrum Spotkania Kultur (stoisko piknikowe)
Adres: Plac Teatralny przed Centrum Spotkania Kultur
Niektóre gatunki owadów są od wieków przysmakiem w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej. Najczęściej są smażone na głębokim tłuszczu z dodatkiem przypraw, gotowane lub pieczone. Badania potwierdziły, że owady jadalne mogą być cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych w diecie zarówno ludzi jak i zwierząt. Żywność oparta na białkach z insektów jest obecnie promowana jako sposób na wyżywienie świata w obliczu kryzysu klimatycznego. Coraz częściej owady spożywają także mieszkańcy USA w postaci przekąsek słodkich i słonych, w odróżnieniu od krajów europejskich, w których spożycie tych zwierząt jest bardzo niskie. Do zmiany nastawienia konsumentów do diety zawierającej insekty może przyczynić się to, że Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ostatnim czasie zatwierdziła mącznika młynarka, świerszcza domowego, szarańczę wędrowną oraz pleśniakowca lśniącego w różnych postaciach do spożycia przez ludzi. Warto sobie zdawać sprawę, że żywność oparta na owadach powinna pochodzić ze sprawdzonych źródeł i być odpowiednim oznakowana. Podczas pikniku naukowego uczestnicy będą mogli posłuchać ciekawostek związanych z alternatywnymi źródłami białka oraz obejrzeć różne produkty zawierające jadalne owady.