Zarejestruj

Projekty »

Jak psychologia pozytywna i dietetyka pomagają budować odporność psychiczną w świecie nauki i biznesu?

:: Projekt PL065 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
ćwiczenia, warsztat, wykład
Nauki i sztuki
nauki medyczne, nauki o zarządzaniu i jakości, psychologia, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, medycyna, ochrona zdrowia, podstawy przedsiębiorczości, wiedza o społeczeństwie, wych. do życia w rodzinie
Organizator
Politechnika Lubelska
Wydział Zarządzania
Autorzy
dr hab., prof. uczelni inż. Barbara Szymoniuk (kierownik),
mgr inż. Małgorzata Williams-Roter, mgr inż. Justyna Siwiela-Tomaszczyk
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2023-09-22 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 28

Miejsce realizacji: Wydział Zarządzania (305)
Adres: Lublin, ul. Nadbystrzycka 38

Inne projekty w tym miejscu

Projekt dostarczy uczestnikom wiedzy i praktycznych umiejętności, które pomogą im zbudować odporność psychiczną i zdrowe nawyki żywieniowe, a przez to cieszyć się życiem i odnosić sukcesy w pełnym wyzwań świecie nauki i biznesu. Wyjaśnimy, czym jest odporność psychiczna i jakie są jej kluczowe elementy, dlaczego jest to ważne wszędzie tam, gdzie stres, presja czasu i wygórowane wymagania są powszechne. Przedstawimy podstawowe koncepcje psychologii pozytywnej i ich wykorzystanie w codziennym życiu do budowania odporności psychicznej i radości życia. Poruszymy tematy takie jak: pozytywne myślenie, wdzięczność, umiejętność radzenia sobie z porażkami oraz rozwijanie pozytywnych relacji międzyludzkich. Omówimy także znaczenie diety i jej wpływu na zdrowie mentalne. Zaprezentujemy badania naukowe, które potwierdzają związek między dietą a samopoczuciem, koncentracją i energią. Uczestnicy dowiedzą się, jakie składniki odżywcze są szczególnie ważne dla utrzymania równowagi psychicznej. Omówimy techniki relaksacyjne, mindfulness, zasady prowadzenia zdrowego stylu życia oraz odpowiedniego planowania czasu, które mogą pomóc w zarządzaniu stresem i w poprawie ogólnego samopoczucia. Zaprezentujemy także kilka inspirujących przykładów z życia osób związanych ze światem nauki i biznesu, które z powodzeniem wykorzystały psychologię pozytywną oraz dietetykę do wzmacniania swojej odporności psychicznej i osiągnięcia sukcesu.

Serdecznie zapraszamy na ucztę dla psyche i physis! 

Wykład, warsztat i ćwiczenia dotyczące psychologii pozytywnej i dietetyki poprowadzą Panie: mgr inż. Małgorzata Williams-Roter, reprezentująca firmę Human Clinic oraz mgr inż. Justyna Siwiela-Tomaszczyk, dietetyk kliniczna z firmy VitaNutrica. Odniesienie tematu do świata ludzi nauki i biznesu przedstawi dr hab. inż. Barbara Szymoniuk, profesor Politechniki Lubelskiej.

  • Foto