Zarejestruj

Projekty »

Jak się poruszać w gąszczu wędlin?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne, nauki o bezpieczeństwie, nauki o zarządzaniu i jakości, nauki o zdrowiu, rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, chemia, edukacja dla bezpieczeństwa, edukacja medialna, medycyna, ochrona środowiska, ochrona zdrowia, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autor
dr hab. inż. Anna Kasprzyk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2022-09-15 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 27

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Celem wykładu jest zwrócenie uwagi na jakość oferowanych konsumentom wędlin (jak odróżniać produkty o wysokiej jakości- przekazanie informacji i porad w tym zakresie), zwiększenie świadomości konsumenta, a także promowanie odpowiedzialnych zachowań mogących wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zdrowotnego oraz dokonywania trafnych wyborów przy zakupie żywności. Poza tym celem jest kształtowanie postawy odpowiedzialności za obecny i przyszły stan środowiska oraz gotowości do działań na rzecz zrównoważonego rozwoju.

            Dostęp do wystarczającej ilości żywności, bezpiecznej i odpowiedniej pod względem wartości odżywczych, ma kluczowe znaczenie dla życia i zachowania dobrego stanu zdrowia konsumentów. Współczesny konsument mając do dyspozycji ogromną masę różnego rodzaju wędlin stoi przed trudnym zadaniem dokonania wyboru właściwego produktu. Dylematy przy podejmowaniu decyzji o zakupie obejmują między innymi takie zagadnienia jak: jakość produktu, jego skład, markę, popularność na rynku, modę i reklamę, cechy i wygląd opakowania i wiele innych dodatkowych czynników, którymi kieruje się klient. Jednym z podstawowych kryteriów wyboru produktów żywnościowych jest ich cena. Ten element okazuje się być jednym z najważniejszych czynników przy podejmowaniu decyzji zakupowych. Zdecydowanie mniej uwagi konsument zwraca na jakość oferowanych produktów. Panuje powszechne przekonanie o wysokiej jakości polskiej żywności. Niestety wysoka jakość produktów żywnościowych dotyczy niewielkiej części sektora żywnościowego. Aktualnie na rynku wędlin mamy do czynienia z problemem systematycznego pogarszania się ich jakości.