Zarejestruj

Projekty »

Jak się poruszać w gąszczu wędlin?

:: Projekt UP126 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne, nauki o bezpieczeństwie, nauki o zdrowiu, rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia, weterynaria, zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, edukacja dla bezpieczeństwa, medycyna, ochrona zdrowia, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autor
dr hab., prof. uczelni inż. Anna Kasprzyk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Celem wykładu jest zwrócenie uwagi na jakość oferowanych konsumentom wędlin oraz zwiększenie świadomości konsumenta (poprzez przekazanie informacji i praktycznych porad dotyczących m.in.: cech, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie, jak wybierać produkty o wysokiej jakości), a także promowanie odpowiedzialnych zachowań mogących wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zdrowotnego oraz dokonywania trafnych wyborów przy zakupie żywności. Poza tym celem jest kształtowanie postawy odpowiedzialności za obecny i przyszły stan środowiska oraz gotowości do działań na rzecz zrównoważonego rozwoju.

            Dostęp do wystarczającej ilości żywności, bezpiecznej i odpowiedniej pod względem wartości odżywczych, ma kluczowe znaczenie dla życia i zachowania dobrego stanu zdrowia konsumentów. Współczesny konsument mając do dyspozycji ogromną masę różnego rodzaju wędlin stoi przed trudnym zadaniem dokonania wyboru właściwego produktu. Dylematy przy podejmowaniu decyzji o zakupie obejmują między innymi takie zagadnienia jak: jakość produktu, jego skład, markę, popularność na rynku, modę i reklamę, cechy i wygląd opakowania i wiele innych dodatkowych czynników, którymi kieruje się klient. Jednym z podstawowych kryteriów wyboru produktów żywnościowych jest ich cena. Ten element okazuje się być jednym z najważniejszych czynników przy podejmowaniu decyzji zakupowych. Zdecydowanie mniej uwagi konsument zwraca na jakość oferowanych produktów. Panuje powszechne przekonanie o wysokiej jakości polskiej żywności. Niestety wysoka jakość produktów żywnościowych dotyczy niewielkiej części sektora żywnościowego. Aktualnie na rynku wędlin mamy do czynienia z problemem systematycznego pogarszania się ich jakości.