Zarejestruj

Projekty »

Jak wybierać bezpieczną żywność?

:: Projekt UP185 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa, rodzice, dziadek i babcia, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne, nauki medyczne, nauki o bezpieczeństwie, nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, chemia, medycyna, ochrona środowiska, ochrona zdrowia, przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autor
dr hab., prof. uczelni inż. Anna Kasprzyk
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 11:00 - 13:00
Wolne miejsca: 24

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (122)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Celem projektu jest promowanie wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności wśród społeczeństwa poprzez przekazanie naukowych faktów na temat żywności w jasny, dokładny i zrozumiały sposób Treści te mają pomóc osobom w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących wyboru istniejącej na rynku żywności. Żywność, która powinna być źródłem zdrowia i energii paradoksalnie jest także przyczyną wielu chorób i problemów takich jak: otyłość, cukrzyca, alergie pokarmowe. W ostatnich latach zainteresowanie kwestią bezpieczeństwa żywności oraz wpływem produktów żywnościowych na zdrowie człowieka znacznie wzrosło. Masowa produkcja tanim kosztem, nieodpowiednie przechowywanie żywności rodzi zagrożenia dla naszego zdrowia. W prezentacji przedstawione zostaną proste wskazówki jakimi należy kierować się przy wyborze bezpiecznej żywności dobrej jakości, które ochronią przez zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, a poza tym ułatwią przeciętnej osobie zaplanowanie działań w kierunku polepszenia i zachowania dobrego zdrowia oraz kondycji.