Projekty »
Jak wybierać bezpieczną żywność?
:: Projekt UP185 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (122)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13
Celem projektu jest promowanie wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności wśród społeczeństwa poprzez przekazanie naukowych faktów na temat żywności w jasny, dokładny i zrozumiały sposób Treści te mają pomóc osobom w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących wyboru istniejącej na rynku żywności. Żywność, która powinna być źródłem zdrowia i energii paradoksalnie jest także przyczyną wielu chorób i problemów takich jak: otyłość, cukrzyca, alergie pokarmowe. W ostatnich latach zainteresowanie kwestią bezpieczeństwa żywności oraz wpływem produktów żywnościowych na zdrowie człowieka znacznie wzrosło. Masowa produkcja tanim kosztem, nieodpowiednie przechowywanie żywności rodzi zagrożenia dla naszego zdrowia. W prezentacji przedstawione zostaną proste wskazówki jakimi należy kierować się przy wyborze bezpiecznej żywności dobrej jakości, które ochronią przez zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, a poza tym ułatwią przeciętnej osobie zaplanowanie działań w kierunku polepszenia i zachowania dobrego zdrowia oraz kondycji.