Zarejestruj

Projekty »

Kiszone smaki - zdrowie w słoiku

:: Projekt K099 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6)
Forma prezentacji
pokaz, warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia
Organizator
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Wydział Medyczny
Autorzy
dr inż. Magdalena Michalak-Tomczyk (kierownik),
Maja Hapon, Bartosz Mickiewicz, mgr Agnieszka Welman-Styk, Amelia Taracha, lic. Wiktoria Górczyńska
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2023-09-18 13:00 - 15:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Budynek Biotechnologii (B 014)
Adres: Lublin, ul. Konstantynów 1I (wjazd od strony parkingu przed Szpitalem)

Inne projekty w tym miejscu

Zapraszamy na wyjątkową podróż przez królestwo kiszonek - "Kiszone smaki - zdrowie w słoiku"! To niezwykłe wydarzenie, które przeniesie was w świat doznań sensorycznych i odkryć dotyczących kiszonej żywności.

Odkryj różnorodność i dobroczynne właściwości, jakie skrywają się w tych fermentowanych produktach. Kiszenie to metoda konserwacji żywności, która sięga setek lat wstecz i do dziś cieszy się ogromną popularnością. Dlaczego? Bo kiszone produkty nie tylko są niezwykle smaczne, ale również pełne właściwości prozdrowotnych.

Przekonasz się również o niezwykłych właściwościach probiotyków, które często mogą być obecne w kiszonej żywności. Te dobre bakterie korzystnie wpływają na układ trawienny, poprawiając wchłanianie składników odżywczych i wzmacniając nasz system odpornościowy. Dzięki nim, będziesz w doskonałej formie!

Podczas warsztatów będziesz mógł poznać szeroką gamę różnych nietypowych produktów fermentowanych i zobaczysz na własne oczy jakie zasiedlają je mikroorganizmy. 

Dołącz do nas i odkryj pełnię smaków i korzyści zdrowotnych kiszonej żywności! Będziemy mieli przyjemność podzielić się z Tobą naszą pasją i wiedzą na temat tego fascynującego procesu jakim jest fermentacja.

Przyjdź i pozwól nam wprowadzić Cię w świat kiszonej żywności, gdzie tradycja spotyka się z innowacyjnością, a smak harmonizuje z korzyściami dla zdrowia.