Zarejestruj

Projekty »

Konsumencie przekonaj się do mięsa wieprzowego!

:: Projekt UP154 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa, studenci, rodzice, dziadek i babcia, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne, nauki o bezpieczeństwie, nauki o zarządzaniu i jakości, nauki o zdrowiu, nauki o Ziemi i środowisku, rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia, weterynaria, zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, edukacja dla bezpieczeństwa, edukacja medialna, medycyna, ochrona środowiska, ochrona zdrowia, rolnictwo, wiedza o kulturze
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autor
dr hab., prof. uczelni inż. Anna Kasprzyk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 60

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Celem wykładu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat wartości odżywczej i dietetycznej wieprzowiny, zachęcenie do jej spożywania, a  także wypromowanie mięsa wieprzowego  pochodzącego od świń  utrzymywanych w polskich gospodarstwach oraz wspieranie krajowego rynku żywności.

            W średniowieczu mięso wieprzowe uchodziło za najbardziej wartościowe pożywienie. Było towarem bardzo drogim i deficytowym dla większości ludności. Obecnie w wielu krajach europejskich produkty mię­sne są uważane za narodową dumę. Hiszpanie są dumni z szynki iberyjskiej (Jamón Ibérico) i Serrano oraz kiełbasy chorizo, Włosi z szynki parmeńskiej -prosciutto, Francuzi z szynki bajońskiej i Kinota. Produkty te objęte zostały Chronioną Nazwą Pochodzenia i sprzedawane są w opakowaniach w narodowych barwach. Są one rozpoznawalne na całym świecie. Polska również może się pochwalić tego typu produktami w coraz to większej ilości.