Zarejestruj

Projekty »

Konsumencie przekonaj się do mięsa wieprzowego!

:: Projekt UP216 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne, nauki medyczne, nauki o bezpieczeństwie, nauki o zdrowiu, rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, chemia, medycyna, ochrona zdrowia, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autor
dr hab., prof. uczelni inż. Anna Kasprzyk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (122)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Celem wykładu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat wartości odżywczej i dietetycznej wieprzowiny, zachęcenie do jej spożywania, a także wypromowanie mięsa wieprzowego pochodzącego od świń utrzymywanych w polskich gospodarstwach oraz wspieranie krajowego rynku żywności. W średniowieczu mięso wieprzowe uchodziło za najbardziej wartościowe pożywienie. Było towarem bardzo drogim i deficytowym dla większości ludności. Obecnie w wielu krajach europejskich produkty mięsne są uważane za narodową dumę. Hiszpanie są dumni z szynki iberyjska (Jamón Ibérico) i Serrano oraz kiełbasy chorizo, Włosi z szynki parmeńskiej -prosciutto, Francuzi z szynki bajońskiej i Kinota. Produkty te objęte zostały Chronioną Nazwą Pochodzenia i sprzedawane są w opakowaniach w narodowych barwach. Są one rozpoznawalne na całym świecie. Polska również może się pochwalić tego typu produktami w coraz to większej ilości.