Projekty »
Konsumencie przekonaj się do mięsa wieprzowego!
:: Projekt UP216 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (122)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13
Celem wykładu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat wartości odżywczej i dietetycznej wieprzowiny, zachęcenie do jej spożywania, a także wypromowanie mięsa wieprzowego pochodzącego od świń utrzymywanych w polskich gospodarstwach oraz wspieranie krajowego rynku żywności. W średniowieczu mięso wieprzowe uchodziło za najbardziej wartościowe pożywienie. Było towarem bardzo drogim i deficytowym dla większości ludności. Obecnie w wielu krajach europejskich produkty mięsne są uważane za narodową dumę. Hiszpanie są dumni z szynki iberyjska (Jamón Ibérico) i Serrano oraz kiełbasy chorizo, Włosi z szynki parmeńskiej -prosciutto, Francuzi z szynki bajońskiej i Kinota. Produkty te objęte zostały Chronioną Nazwą Pochodzenia i sprzedawane są w opakowaniach w narodowych barwach. Są one rozpoznawalne na całym świecie. Polska również może się pochwalić tego typu produktami w coraz to większej ilości.