Projekty »
Kontrowersyjne substancje dodatkowe w żywności
:: Projekt UP219 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (404)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Dodatkami do żywności nazywa się substancje, które zazwyczaj same nie są spożywane jako żywność i nieużywane jako typowy jej składnik. Lista dodatków do żywności jest bardzo długa i obejmuje różne ich grupy, jak np. konserwanty, barwniki, emulgatory, substancje wzmacniające smak i zapach, a nawet antybiotyki. Chociaż wiele dodatków mających zapewnić bezpieczeństwo produktu wywiera szkodliwy wpływ na zdrowie, a niektóre mogą być nawet rakotwórcze, są one dopuszczane do stosowania przez instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywnościowe, po odpowiedniej ocenie żywności. W Unii Europejskiej wszystkie substancje dodatkowe są oznaczone literą E. Litera ta oznacza, że dana substancja jest dozwolona w krajach UE i zgodnie z obecnym stanem wiedzy jest bezpieczna dla człowieka przy właściwym stosowaniu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podaje warunki stosowania dodatków, przede wszystkim przez określenie żywności, do której dany dodatek może być dodawany oraz przez ustalenie maksymalnych poziomów danej substancji wyrażonych w mg.dm-3 lub mg.kg-1, możliwych do wprowadzenia do danego produktu.
Pomimo że wiele substancji dodatkowych nie sprzyja zdrowiu człowieka, gdyż mogą powodować np. reakcje alergiczne, zakłócać procesy trawienia, obniżać odporność, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów, są one składnikiem występującym w codziennej diecie prawie każdego człowieka. Ich wykorzystanie przez producentów w celu zachowania bezpieczeństwa produktu, świeżości, odpowiedniego smaku, konsystencji lub wyglądu jest jednak nieodzowne. Taki stan rzeczy wynika ze standardów cywilizacyjnych, i mając na uwadze te właśnie standardy, niemal wszyscy godzimy się na to, by spożywać niekiedy obce nam (nie występujące w naturze) związki chemiczne, określane jako ksenobiotyki, czy nawet substancje występujące naturalnie, lecz szkodliwe dla zdrowia, np. działające mutagennie, zachowując lub nie, zaproponowane pewne ograniczenia ilościowe.
Jakie zatem dodatki do żywności zalicza się do najbardziej kontrowersyjnych? Jakie produkty zawierają najwięcej kontrowersyjnych dodatków? Czy ze względu na fakt, że w nauce nie ma jednoznaczności w kontekście oceny bezpieczeństwa zdrowotnego lub ryzyka związanego z niektórymi substancjami dodatkowymi żywności, warto zmienić nawyki i zwyczaje żywieniowe?
Jeżeli chcesz znać odpowiedzi na te pytania, zapraszamy na prezentację.