Zarejestruj

Projekty »

Mała czarna: po turecku czy liofilizowana a może z dodatkiem miodu? Prozdrowotne właściwości kawy

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki o zdrowiu
Przedmioty
chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
mgr Monika Staszowska Karkut (kierownik),
prof. dr hab. Małgorzata Materska, lic. Adrianna Grzywacz
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 25

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

W naszym organizmie codziennie toczą walkę ze sobą wolne rodniki i antyoksydanty, inaczej zwane przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami.  Jeśli zachowywana jest między nimi równowaga, możemy cieszyć się zdrowiem. Niestety nadmiar wolnych rodników powoduje większą podatność na choroby, m.in. układu krwionośnego czy też przedwczesne starzenie się skóry. Antyutleniacze mają za zadanie usuwać wolne rodniki. Jeśli w organizmie mamy zbyt mało przeciwutleniaczy, możemy dostarczyć je z zewnątrz, np. w produktach spożywczych czy napojach. Zalicza się tu witaminy A, E, C, koenzym Q10, beta-karoten, likopen, wyciągi z owoców. Źródłem antyoksydantów mogą też być wyciągi z ziół - np. arniki, kasztanowca, aloesu, żeń-szenia, lipy, czystka. Spośród napojów bogatych w przeciwutleniacze najczęściej stosuje się herbatę, zwłaszcza zieloną i białą, kawę oraz czerwone wino. Przeprowadziliśmy badania nad wpływem rodzaju kawy oraz dodatku miodu na zawartość związków przeciwutleniających. Jeśli chcecie się dowiedzieć czy korzystniej pić kawę mieloną, liofilizowaną a może słodzoną miodem, to zapraszamy na nasz wykład pt. Mała czarna: po turecku czy liofilizowana a może z dodatkiem miodu? Prozdrowotne właściwości kawy.