Projekty »
Mała czarna: po turecku czy liofilizowana a może z dodatkiem miodu? Prozdrowotne właściwości kawy
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
W naszym organizmie codziennie toczą walkę ze sobą wolne rodniki i antyoksydanty, inaczej zwane przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami. Jeśli zachowywana jest między nimi równowaga, możemy cieszyć się zdrowiem. Niestety nadmiar wolnych rodników powoduje większą podatność na choroby, m.in. układu krwionośnego czy też przedwczesne starzenie się skóry. Antyutleniacze mają za zadanie usuwać wolne rodniki. Jeśli w organizmie mamy zbyt mało przeciwutleniaczy, możemy dostarczyć je z zewnątrz, np. w produktach spożywczych czy napojach. Zalicza się tu witaminy A, E, C, koenzym Q10, beta-karoten, likopen, wyciągi z owoców. Źródłem antyoksydantów mogą też być wyciągi z ziół - np. arniki, kasztanowca, aloesu, żeń-szenia, lipy, czystka. Spośród napojów bogatych w przeciwutleniacze najczęściej stosuje się herbatę, zwłaszcza zieloną i białą, kawę oraz czerwone wino. Przeprowadziliśmy badania nad wpływem rodzaju kawy oraz dodatku miodu na zawartość związków przeciwutleniających. Jeśli chcecie się dowiedzieć czy korzystniej pić kawę mieloną, liofilizowaną a może słodzoną miodem, to zapraszamy na nasz wykład pt. Mała czarna: po turecku czy liofilizowana a może z dodatkiem miodu? Prozdrowotne właściwości kawy.