Projekty »
Miareczkowanie alkacymetryczne – od teorii do praktyki
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (413)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Serdecznie zapraszamy na projekt związany z zagadnieniem miareczkowania alkacymetrycznego.
Analiza miareczkowa (objętościowa) stanowi jedną z najważniejszych metod analizy ilościowej. Metody alkacymetryczne pozwalają wizualnie określić punkt końcowy miareczkowania na podstawie zmiany barwy wskaźnika. Metody alkacymetryczne stosuje się powszechnie do oznaczania kwasów i zasad, zarówno organicznych jak i nieorganicznych. W trakcie miareczkowania alkacymetrycznego zachodzi reakcja zobojętniania, która prowadzi do zmian pH mieszaniny. Zmiany te rejestruje się z użyciem chemicznych wskaźników pH, lub pH-metrów.
W ramach pokazów uczniowie będą mogli zapoznać się z: podstawami teoretycznymi miareczkowania alkacymetrycznego, podstawowymi naczyniami miarowymi stosowanymi w analizie miareczkowej. Opowiemy co to jest titrant i jakie cechy powinien wykazywać, jaki roztwór jest titrantem w wykonywanym doświadczeniu. Uczniowie zostaną zapoznani z rodzajami stosowanych wskaźników, sposobach ich doboru oraz z pojęciem krzywej miareczkowania.
Podczas pokazów zostanie wykonana analiza miareczkowa, polegająca na oznaczeniu dokładnego stężenia przygotowanego roztworu kwasu solnego mianowanym roztworem węglanu sodu. W trakcie miareczkowania zostanie użyty wskaźnik Tashiro. Dodatkowo w celu porównania wykonamy także analizę miareczkową z zastosowaniem pH-metru.
Zapraszamy!