Projekty »
Nowoczesne przekąski - metody ekspandowania i ocena tekstury
:: Projekt UP294 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Centrum Sportowo-Rekreacyjne UP (16)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 31
Obecnie rynek przekąsek ekstrudowanych oparty jest głównie na produktach bezpośrednio ekspandowanych w postaci chrupek oraz prażynek otrzymywanych z pelletu przekąskowego po dodatkowym ekspandowaniu końcowym. Otrzymuje się je poprzez ekstruzję, czyli obróbkę ciśnieniowo-termiczną, podczas której surowce przetwarzane są w urządzeniu zwanym ekstruderem pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia oraz w obecności sił ścinających. Ekspandowane przekąski mogą być wytwarzane w procesie jednoetapowym przy użyciu krótkich ekstruderów wysokonaprężeniowych w wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem w celu uzyskania bezpośrednio ekspandowanych przekąsek. Można je również wytwarzać w technologii dwuetapowej, polegającej na wytwarzaniu półproduktów – pelletów, które następnie są ekspandowane poprzez smażenie w głębokim oleju, ekspandowanie gorącym powietrzem lub obróbkę mikrofalami. Dla konsumenta niezwykle ważnym zagadnieniem jest tekstura przekąsek, które powinny charakteryzować się niską twardością i atrakcyjnym wyglądem. W ramach warsztatu zostanie przeprowadzony pokaz ekspandowania pelletów przekąskowych oraz pomiary tekstury gotowych do spożycia przekąsek z dodatkiem owoców, warzyw, kiełków i mąki z owadów jadalnych.
Zagadnienia poruszane na warsztatach są efektem prac realizowanych w ramach projektu LIDER X nr umowy LIDER/29/0158/L-10/18/NCBR/2019.
Serdecznie zapraszamy!