Zarejestruj

Projekty »

Nowoczesne przekąski - metody ekspandowania i ocena tekstury

:: Projekt UP294 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Forma prezentacji
badanie, doświadczenie, laboratorium
Nauki i sztuki
inżynieria materiałowa, inżynieria mechaniczna
Przedmioty
technika
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autorzy
dr hab., prof. uczelni inż. Maciej Combrzyński (kierownik),
dr inż. Beata Biernacka, prof. dr hab. inż. Agnieszka Wójtowicz, prof. dr hab. inż. Tomasz Oniszczuk, dr hab., prof. uczelni Marcin Mitrus, mgr inż. Jakub Soja, mgr inż. Marek Milanowski
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 20
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 5

Miejsce realizacji: Centrum Sportowo-Rekreacyjne UP (16)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 31

Inne projekty w tym miejscu

Obecnie rynek przekąsek ekstrudowanych oparty jest głównie na produktach bezpośrednio ekspandowanych w postaci chrupek oraz prażynek otrzymywanych z pelletu przekąskowego po dodatkowym ekspandowaniu końcowym. Otrzymuje się je poprzez ekstruzję, czyli obróbkę ciśnieniowo-termiczną, podczas której surowce przetwarzane są w urządzeniu zwanym ekstruderem pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia oraz w obecności sił ścinających. Ekspandowane przekąski mogą być wytwarzane w procesie jednoetapowym przy użyciu krótkich ekstruderów wysokonaprężeniowych w wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem w celu uzyskania bezpośrednio ekspandowanych przekąsek. Można je również wytwarzać w technologii dwuetapowej, polegającej na wytwarzaniu półproduktów – pelletów, które następnie są ekspandowane poprzez smażenie w głębokim oleju, ekspandowanie gorącym powietrzem lub obróbkę mikrofalami. Dla konsumenta niezwykle ważnym zagadnieniem jest tekstura przekąsek, które powinny charakteryzować się niską twardością i atrakcyjnym wyglądem. W ramach warsztatu zostanie przeprowadzony pokaz ekspandowania pelletów przekąskowych oraz pomiary tekstury gotowych do spożycia przekąsek z dodatkiem owoców, warzyw, kiełków i mąki z owadów jadalnych.

 

Zagadnienia poruszane na warsztatach są efektem prac realizowanych w ramach projektu LIDER X nr umowy LIDER/29/0158/L-10/18/NCBR/2019.

Serdecznie zapraszamy!