Projekty »
Octy żywe - twórz je bez ograniczeń!
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Biblioteka Główna. Regionalny Ośrodek Rolniczej Informacji Naukowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (418 - Sala konferencyjna)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Wykład na temat octów żywych połączony z warsztatami i nauką ich domowego wytwarzania. Pani Monika Więckowska krok po kroku wyjaśni kiedy i z czego możemy robić octy. Jakie są etapy ich wytwarzania, ile czasu zajmuje produkcja? Jakie zioła, owoce i warzywa mogą być składnikami tego roztworu i jak je łączyć? Co zawierają octy żywe, jakie mają właściwości, działania i zastosowania? Od czego zależy kwasowość octu żywego i jak ją zmierzyć? Jakie kolory, smaki i aromaty można uzyskać podczas produkcji? Czy ocet ma termin ważności i jak go przechowywać? Tego wszystkiego dowiesz się podczas spotkania i zasmakujesz lemoniady z dodatkiem octowym.